17 stycznia 2019

Jajeczne muffiny z szynką, papryka i szpinakiem.


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto więc wybrać coś zdrowego i pełnego składników odżywczych, co da nam energię do następnego posiłku. 

Jeśli jeszcze nie próbowaliście jajecznych muffinek koniecznie musicie ! 




Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, pełne warzyw i białka. Można je jeść na śniadanie, przekąskę czy kolacje a także łatwo zabrać ze sobą. 
Z powodzeniem możecie je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do około 5 dni - wystarczy wyjąć, chwilkę zagrzać i śniadanie na momencie gotowe! 


Dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem, ale dodatki możecie dopasować do tego co akurat macie w lodówce. 

Pamiętajcie o zero waste ;) 



Koniecznie dajcie znać jeśli spróbujecie. 


Składniki :                                                ( 12 porcji ) 

* 8 dużych jajek, 
* 1/3 szklanki mleka, 
* 1 czerwona papryka, 
* 1 duża cebula, 
* 100 g szpinaku ( 2 garście ), 
* 100 g  szynki czy  wędliny jaką akurat masz,
* 100 g  mozzarelli lub żółtego sera, można pominąć,  
* duża szczypta soli i pieprzu, 
* oliwa do wysmarowania blaszki, 


Przygotowanie : 

Jajka zmieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. 

Paprykę, cebulę i szynkę drobno pokrój. 


Szpinak zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty, odcedź i  odciśnij. Jeśli ma duże liście możesz pokroić go na kawałki. 


Mozzarellę / ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Blaszkę do muffinek wysmaruj oliwą i odstaw. 

Możesz również użyć silikonowych foremek. 

Do blaszki wlej jajka do 1/3 wysokości a następnie dołóż wędlinę i warzywa. 

Zalej pozostałą masą jajeczną, wierzch posyp odrobiną sera. 

Wstaw do  nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20-25 minut.
Odczekaj chwilę wyjmij muffinki i odstaw na kratkę do wystygnięcia. 



1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!