25 września 2018

Wegańska zupa z dyni piżmowej i soczewicy z mlekiem kokosowym.


Ta zupa to hit, petarda po prostu ! 

Kremowa, pełna indyjskich przypraw, bardzo sycąca a w dodatku szybka i mega prosta do przygotowania! 

Jest wegańska, ale każdy mięsożerca ją pokocha - niczego jej nie brakuje. 

Idealna na jesienne obiady czy kolacje - 100 % comfort food ! 




Składniki :                                               ( 6 porcji )

* 1 łyżka oleju kokosowego, 
* 1 łyżka ziaren kolendry,
* 1 łyżka ziaren kuminu, 
* 1 główka czosnku, około 10 dużych ząbków, 
* 1 łyżeczka imbiru w proszku, 
* 1 łyżeczka kurkumy, 
* 1 szklanka ( 250 ml ) czerwonej  soczewicy, 
* 400 - 500 g  dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę, 
* 1 puszka pomidorów, 
* 2 łyżeczki soli, 
* 1 litr wody, 
* 1 puszka mleka kokosowego, 
* mały  pęczek  kolendry, łodyżki i liście posiekane osobno, 


Przygotowanie : 

W dużym ( najlepiej płaskim ) garnku rozgrzej  łyżkę oleju, dodaj kolendrę i  kumin a gdy zaczną pachnieć dorzuć czosnek. 

Podsmażaj przez minutkę. 

Następnie dosyp imbir, kurkumę, soczewicę i  dynie, wszystko wymieszaj. 

Dolej pomidory i 3 szklanki wody, przypraw solą. 


Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, do czasu  aż soczewica i  dynia będą miękkie. 



Dolej  mleko  kokosowe, zagotuj. 



Dorzuć łodyżki kolendry, zmiksuj na gładko. 


W razie gdyby  zupa była dla Ciebie za gęsta dodaj  trochę gorącej  wody.  



Podawaj gorącą z posiekana kolendrą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!