14 września 2018

Dhal z dynią i szpinakiem.



Dhal ( lub Dal ) to danie pochodzące z południowych Indii przygotowane na bazie roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzyca czy groch. 

Bardzo prosty, szybki i tani do przygotowania. 




Świetnie sprawdzi się na jesienne obiady - jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. 



Dziś z dynią piżmową, ale na blogu znajdziecie już przepis na dhal  ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem.

Koniecznie spróbujcie !


Składniki :                                                              ( porcja dla 2-3 osób )



* 1 łyżka oleju kokosowego, ( można użyć innego ),

* 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę,
* 1 ząbek  czosnku, drobno posiekany,
* 2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 małej papryczki chili, drobno posiekana,
* 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
* 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
*  ok 500 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę 1cm x 1cm,
* 125 g czerwonej soczewicy ( połówek ),
* ok 350 ml bulionu warzywnego,
*  50 g  szpinaku,
* sól,


Przygotowanie :



Na dużej głębokiej patelni ( takiej do której masz przykrywkę ) rozgrzej łyżkę olej i podsmażaj cebulę do czasu aż zmięknie.




Następnie dodaj czosnek, imbir i chili a po minucie również przyprawy, smaż do czasu aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć.




Dodaj dynię i zmieszaj tak aby cała pokryła się w przyprawach, dosyp soczewice i dolej bulion.




Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień na mały i gotuj około 20 minut. Po tym czasie soczewica powinna być miękka.




Dodaj szpinak, zmieszaj i dopraw do smaku solą.


Przed podaniem możesz posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorem. 






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!