13 maja 2018

Sos z porów z kurczakiem, szparagami i groszkiem.



Są tu fani szparagów ?! 


Jeśli obserwujecie mojego bloga z pewnością wiecie, że uwielbiam szparagi ( M. z resztą też ) i w sezonie mogłabym je jeść każdego dnia. 
Na stronie znajdziecie już sporo ciekawych przepisów z ich  wykorzystaniem ( O TU )  a dziś dołączam kolejny. 



Koleżanka ostatnio się śmiała ( pozdrawiam Ania :* ), że ja wszystko gotuje w 15 minut... No cóż z dwójką dzieci jakoś mało tego czasu i sama się zastanawiam jak ja to ogarniam ! 

 Dziś mam dla Was przepis na jeden z takich obiadów, w 15 minut ! 
Serio ! 


Przygotowanie nie dość, że jest bardzo proste to zajmuje jedynie momencik a sam sos jest pyszny! 
Świetnie pasuje do  makaronu czy kaszy jaglanej, która ugotuje się w między czasie ;)


Możecie pominąć mięso i cieszyć się opcją wegańską  ;)
A jeśli nie lubicie smaku mleka kokosowego zastąpcie je śmietaną - też daje radę ! 



Składniki :                                                                                     ( 2-3 porcje )

* 1 łyżka oliwy,
* 1 pierś z kurczaka,
* 2 pory średniej wielkości,
* 1 pęczek szparagów ( około 250 - 300 g ),
* 1 szklanka mrożonego groszku,
* 1 szklanka bulionu warzywnego,
* 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki posiekanego koperku,


Przygotowanie :

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, przypraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i  dorzuć kawałki kurczaka, smaż przez około 5 minut aż się lekko zarumienią.

W między czasie pokrój pora w cienkie plasterki.
Od szparagów odkrój 2 ostatnie centymetry, wyrzuć końcówki.
Resztę pokrój na kawałki, ja lubię odkroić górną część (główki) i kolejne 2-3 cm a resztę drobno pokroić.

Dodaj pora, małe kawałki szparagów i  groszek  na patelnie, wymieszaj.

Dolej  bulion i mleko kokosowe, zagotuj.

Dodaj resztę szparagów i  gotuj na wolnym ogniu aż będą miękkie.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.
I na końcu dodaj koper.

*W razie potrzeby sos możesz zagęścić. 

2 komentarze:

  1. Czy zamiast mrożonego groszku można użyć groszek ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dodaj go później bo nie wymaga gotowania.

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!