15 grudnia 2017

Bananowe placki z jabłkami i cynamonem.



Pankejki na śniadanie to zawsze dobry pomysł ! 


Na blogu znajdziecie już kilka różnych przepisów [ o tu ] a dziś mam dla was kolejny. 
Taki trochę zimowy
, z cynamonem i  jabłkiem. 

Dodatek bananów sprawia, że placki są lekkie i puszyste. 
Przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut, no i można szaleć z dodatkami. 

Ja wybrałam jogurt grecki i syrop klonowy ( plus odrobina cukru pudru ) a narzeczony czekoladę, obie wersję pyszne. 



Składniki:                                                        ( 2  porcje ) 

* 2 dojrzałe banany,
* 2 jajka,
* 1 jabłko,
* szczypta soli,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, 
* 1 szklanka mąki pszennej, *
* olej do smażenia,



* Mąkę można zastąpić pełnoziarnistą, owsianą itd tylko dostosujcie ilość. 
Przygotowanie :


W misce banany rozgnieć widelcem, dodaj jajka i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Wymieszaj. 

Mąkę zmieszaj z szczyptą soli, cynamonem i łyżeczką sody oczyszczonej / proszku do pieczenia. 
Dodaj do bananów i dokładnie zmieszaj. 

Ciasto powinno być dość gęste ale wciąż płynne. 

Na patelni rozgrzej oliwę do smażenia ( polecam olej kokosowy ), nakładaj porcje ciast i smaż na wolnym ogniu przez około 3 minuty ( placek powinien się zarumienić ), przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. 



Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!