24 listopada 2017

Pierogi ruskie - przepis z książki z 1987 roku.


Lata temu dostałam od mamy kilkanaście starych książek kucharskich.
Lubię je ponieważ można tam wygrzebać ciekawe przepisy przedstawione totalnie od podstaw.

Z pierogami ruskimi to ciekawa sprawa...
ja ich nie lubię i nie wiem co jest w nich do lubienia, ale mój facet za nimi przepada...

Tak więc przygotowałam je według przepisu z książki "Dobra kuchnia" z 1987 roku. 

Podobno wyszły pyszne także polecam z czystym sumieniem ;) 



Na ciasto pierogowe każdy ma swój sposób - mój znajdziecie TUTAJ

Składniki  na farsz : 

* 80 dkg ziemniaków, 
* 35 dkg sera białego, 
* 5 dkg smalcu, 
* 8 dkg cebuli, 
* sól i pieprz do smaku, 
* 10 dkg słoniny ( masła ) do polania, 


Przygotowanie : 

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj i przestudź.

Zmiel w maszynce razem z twarogiem.

Cebule pokrój w drobną kostkę, podsmaż na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodaj do ziemniaków i przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Przygotuj ciasto pierogowe, rozwałkuj i formuj pierogi, ugotuj w osolonej wodzie. |

Podawaj gorące polane tłuszczem i kwarkami lub kwaśną śmietaną. 

4 komentarze:

  1. Cudowne!
    Pamiętam tę książkę z rodzinnego domu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam tą książkę. Robiłam z niej naleśniki śmietankowe - pycha !!! Inne przepisy czekają na swoją kolej :) Stara dobra Polska kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O muszę sprawdzić !

      Ja każdy przepis jaki wykorzystałam wspominam ze smakiem.

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!