22 czerwca 2017

Makaron gryczany ( soba ) z warzywami.


Pyszne i zdrowe danie z makaronem i warzywami, a do tego bardzo proste w przygotowaniu ! 


Koniecznie musicie wypróbować ten przepis :)




Składniki :

* 1 łyżka oleju kokosowego,
* 150 g pieczarek, u nas brązowe, pokrojonych w plasterki, 
* 1/2 - 1 papryczki chili, w zależności od upodobań, drobno posiekana, 
* 1 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany,
* 1/2 małego pęczka kolendry, posiekany, łodyżki osobno, 
* 1 pęczek szparagów, bez zdrewniałych końców, pokrojone w 2-3 cm kawałki, 
* 1/2 szklanki mrożonego groszku, 
* 1-2 garście szpinaku, 
* 200 g makaronu soba,
* 2 łyżki tamarindu,
* 1 łyżka sosu sojowego,
* 1 łyżka miodu,
* 2 łodygi  grubego szczypioru, cienko pokrojonego,
* 2 łyżki sezamu, u nas czarny,
* sól, pieprz,


Przygotowanie :


W głębokiej patelni rozgrzej olej, dorzuć pieczarki i podsmaż na złocisto, dodaj chili, imbir, większą część kolendry, szparagi i podsmażaj przez około 5 minut. 


W między czasie ugotuj makaron wg zaleceń z opakowania, odcedź. 




Dodaj groszek, tamarind, sos sojowy i miód, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, do czasu aż groszek i szparagi będą gotowe do zjedzenia. Dodaj ugotowany makaron i szpinak i dokładnie zmieszaj. 

Przypraw do smaku. 

Podawaj z kolendrą i sezamem. 


Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. Właśnie jutro na obiad planuję to przyrządzić, wygląda naprawdę rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żaneta mam nadzieję, że makaron Ci smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wypróbowałem, fajny :)
    Mała uwaga techniczna: w sekcji "przygotowanie" brak informacji co zrobić ze szczypiorem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!