22 kwietnia 2017

Wegetariańskie faszerowane papryki.

Wegetariańskie faszerowane papryki to świetny pomysł na obiad.

Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a efekt jest fantastyczny.

Do ich przygotowania użyłam wegetariańskiego " mięsa mielonego " ( takiego), ale z powodzeniem możecie je zastąpić pokrojonymi w kostkę warzywami  lub mięsem mielonym.


Składniki:                              ( na 6 sztuk ) 

* 6 kolorowych papryk,
* 1 łyżka oleju kokosowego,
* 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
* 150 g wegetariańskiego "mięsa mielonego " np takie,
* 1 puszka pomidorów,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
* 100 g ugotowanego ryżu, u mnie pełnoziarnisty,
* 1/3 puszki czerwonej fasoli,
* sól, pieprz,


Przygotowanie farszu :

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj.

Dorzuć " mięso mielone " i smaż często mieszając przez około 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylię, zagotuj.

Dodaj ugotowany ryż i czerwoną fasolę.

Przypraw do smaku.

Odstaw.

Przygotowanie :

Papryki umyj dokładnie.
Odetnij górną część papryk, wyjmij wszystkie nasiona.
Delikatnie posyp papryki solą i pieprzem, napakuj farszem.

Przełóż  papryki do naczynia żaroodpornego lub brytfanki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 25-30 minut ( do czasu aż papryki będą miękkie).

Gotowe !

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!