14 kwietnia 2017

Pieczone pulpety z mięsa indyczego.


Niestety w tym momencie mojego życia nie mam za wiele czasu na gotowanie ( i pisanie ), dlatego  szukam szybkich, prostych i przede wszystkim zdrowych  rozwiązań w kuchni...

Niedawno na blogu pojawiło się kilka przepisów na koktajle ( będzie ich więcej, które z powodzeniem zastępują mi  jeden posiłek  w ciągu dnia. 


Uwaga ! Również mój parter się do nich przekonał mimo, że jest  100 % mięsożercą. 

Wracając do przepisu... 

Musicie go wypróbować, serio. 

Pulpety zrobicie w 10 minut, hop do piekarnika, a Wy macie czas na swoje przyjemności.

My zjedliśmy je z kaszą jaglaną, która ostatnio stała się naszą ulubienicą.

PS.Kasza jaglana jest świetna z curry. Albo curry z kaszą :)  .



Składniki : 

* 500 g mileonego mięsa indyka, 
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 
* duża szczypta soli i pieprzu,
* 700 ml paasaty pomidorowej,
* kulka mozzarelli, około 120 g, 

Przygotowanie : 

Mięso, jajko, bułkę tartą, oregano, bazylię, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu zmieszaj na gładka masę, powinna być dość gęsta i trochę klejąca.

Z masy formuj kulki wielkości piłek do pin ponga, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub brytfance.
Pulpetów wychodzi około 20 sztuk.

Zalej wszystko passatą, przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piecz 20 minut.

Następnie ostrożnie wyjmij, posyp tartą mozzarellą i  wstaw bez przykrycia na kolejne 10 minut.

Gotowe ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!