11 stycznia 2017

Quesadillas z wołowiną i czerwoną fasolą.



U nas w domu  bardzo lubimy kuchnię meksykańską i w sumie często przygotowuje quesadillas. 
I

Na blogu znajdziecie kilka różnych przepisów ( użyj wyszukiwarki po prawej stronie ) a dziś dołącza do nich kolejny, z mieloną wołowiną i  czerwoną fasolą - pycha ! 



Składniki :                                        ( dla 2-3 osób )

* 400 g  mielonej wołowiny,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 
* chili,
* 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
* 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 
* 1/2 puszki pomidorów,
* 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzonej i przepłukanej wodą, 
* 200 g  tartej mozzarelli,
* 4 - 5 placków tortilli,
* łyżka oliwy, 
* sól, pieprz,



Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż przez chwilę czosnek, chili, cebulę i paprykę. 

Następnie dodaj  mięso i  rozdrabniając je smaż do czasu aż przestanie być różowe.

Dodaj pomidory i  fasolę, gotuj przez kilka minut.

Placek tortilli posyp serem, dodaj warstwę mięsa, ponownie posyp serem i przykryj kolejnym plackiem.


Rozgrzej patelnie ( lub grilla ) i podgrzewaj tortille przez dwie minuty, następnie przewróć na drugą stronę i podgrzewaj przez kolejne dwie minuty

.
Gotowe quesadillas pokrój na kawałki.

Tak samo postępuj z resztą aż do wykorzystania składników.

Podawaj z domowym guacamole lub salsą pomidorową.

Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. no nie powiem, że mnie nie zachęciłaś do zrobienia tego przepisu. Wygląda naprawdę dobrze! Taki dietetyczny fast food. Mniam! Osobiście nie przepadam za fasolą, więc każdy sposób na przemycenie jej jest dla mnie godny wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda. Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić wołowiny z czerwoną fasolą, w przyszłym tygodniu sprawdzę jak to smakuje razem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!