7 grudnia 2016

Gulasz z piersi kurczaka, papryki i chorizo.


Nie wiem jak Wy, ale ja jesienią lubię jedzenie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest  aromatyczne i  rozgrzewające. Też tak macie ? 

Jeśli tak dzisiejszy przepis jest  właśnie dla Was !! Pyszny  gulasz z piersi kurczaka z papryką, chorizo ( nasze ukochane ) i wędzoną papryką. Koniecznie musicie spróbować ! 


Uwaga to must make dla wszystkich fanów chorizo ! 


Składniki :                                                       ( 3-4 porcje ) 

* 1 łyżka oliwy, 
* 100 g  chorizo, pokrojonej o w kawałki,
* 200 g  piersi z kurczaka, pokrojonej w paski, 
* 1 cebula, pokrojona w kawałki, 
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w paski, 
* 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
* 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 
* 1 puszka pomidorów, 
* sól i pieprz, 
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / kolendry lub 1/2 łyżeczki suszonej, 


Przygotowanie :

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj chorizo i smaż przez chwilę .  

Kiedy zacznie intensywnie pachnieć dodaj pierś z kurczaka doprawioną solą i pieprzem.

Smaż do czasu aż mięso nie będzie surowe, dodaj cebulę i paprykę. 

Podążaj przez kilka minut a następnie dodaj pomidory z puszki i przyprawy. 

Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. 

Posyp natką lub kolendrą. 

Świetnie smakuje z chlebem czy ryżem .  

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!