5 grudnia 2016

Fit ciasto marchewkowe ( także bezglutenowe ).


Wiecie, że jestem wielką fanką ciasta marchewkowego ?!
Oj jestej, jestem. Tak na prawdę to jedno z moich ulubionych  ciast - mocna pierwsza piątka! :)

Na blogu przepis na takie tradycyjne ciasto marchewkowe  znajdziecie już od dawien dawna (  TUTAJ  ) a dziś dodaję wersję fit.


Mąka owsiana ( bezglutenowa jeśli chcecie ), olej kokosowy, ksylitol, marchew i orzechy - proste składniki prawda ? 

A i przygotowanie jest banalne, w sam raz an rodzinne pieczenie ;) 

Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą ;)


Spróbujcie koniecznie! 


Składniki :                                        ( na małą okrągłą blaszkę - 20 cm średnicy ) 

* 3 jajka, 
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
* 40 g  oleju kokosowego, rozpuszczonego, 
* 100 g mąki owsianej, wystarczy zmielić płatki owsiane, 
* 50 - 60 g  ksylitolu,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
* 1 łyżeczka cynamonu,
* szczypta soli, 
* 1.5 szklanki tartej marchwi, 
* 60 g posiekanych orzechów, 
* 8 połówek orzecha włoskiego, do dekoracji, 



Przygotowanie : 

Marchew obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

W dużej misce wymieszaj jajka, oliwę i ekstrakt waniliowy.

W osobnej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

Połącz zawartość obu misek a następnie dodaj startą marchew i orzechy, wymieszaj.

Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułóż orzechy,

Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść czysty. 


Ostudź przed krojeniem. 

1 komentarz:

  1. bardzo lubię ciasta marchwiowe, z chęcią bym sie poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!