1 września 2016

Pesto z bazylii.



Chyba za wiele o pesto pisać nie muszę ...?

Pesto z bazylii to klasyka włoskiego smaku. Oryginalnie przygotowywane z lekko uprażonymi orzechami pinii, parmezanem i dobrej jakości oliwą z oliwek, w zupełności wystarczy jako  jedyny dodatek do makaronu :)


U mnie zamiast orzechów pinii są pestki  dyni, ponieważ taki  smak  bardziej mi  odpowiada...
Równie dobrze możecie użyć orzechów włoskich czy nerkowców -  każda zmiana przywiedzie nowy, troszkę inny smak :)

Do czego użyć pesto ?

Oczywiście do makaronu, ale także do sałatek, jako nadzienie do  kurczaka ( super z mozzarellą ), do ryby jako marynata, do grzanek ( z białym serem i pomidorem - niebo w gębie ) czy  choćby do ziemniaków.

Zastosowań jest  wiele, może znacie jeszcze jakieś ciekawe ?


Ale do rzeczy...




Składniki :                                                      ( na malutki  słoiczek )

* 30 g  liści bazylii -  1 duży pęczek,
* 30 g  orzechów pinii ( zrumienionych na patelni ) lub pestek  dyni czy orzechów włoskich,
* 70 ml dobrej  jakości oliwy z oliwek extra virgin,
* 1/2 ząbku czosnku,
* 10 g  tartego  parmezanu  lub innego  twardego sera np polskiego  Bursztyn,
*świeżo zmielona sól i pieprz,




Przygotowanie :

Wszystkie składniki ( poza solą i pieprzem )  w moździerzu, blenderze lub malakserze i zmiksuj / utrzyj  do uzyskania konsystencji z małymi drobinkami.

Przypraw do  smaku solą i pieprzem.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe pesto i dowolność, którą mozna zastosować przy przygotowaniach;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!