4 sierpnia 2016

Proste curry tikka masala z krewetkami.


Bardzo lubimy curry w związku z czym na prawdę często serwuje je na obiad.

Jest proste, przygotowanie nie zajmuj dużo czasu a dodać możemy  to co mamy akurat w lodówce ( podobnie jest z chińszczyzną )...

Dziś kolejny przepis, wszystkie znajdziecie TUTAJ, curry tikka masala z krewetkami i szpinakiem - P Y C H A  :) 



Składniki :                                                                 ( 3 - 4 porcje ) 

* 1 łyżka oliwy, 
* 2 - 3 łyżki pasty curry masala ( a użyłam firmy  Patak's ) 
* 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki, 
* 2 kolorowe papryki ( u  mnie żółta i czerwona ), pokrojone w paski, 
* 3 pomidory, pokrojone w kawałki, 
* 200 ml mleka kokosowego, 
* 100 g  szpinaku, 
* 150 -200 g  krewetek surowych lub gotowanych, 
* makaron lub ryż do podania, 



Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj  pastę curry.

Dodaj cebulę i paprykę, smaż przez kilka minut. 


Dorzuć pomidory, wymieszaj  chwilę później  dolej  mleko kokosowe.

Gotuj przez około 10 minut do  czasu aż warzywa zmiękną.

Dodaj  krewetki i szpinak, gotuj przez kolejnych  kilka minut, do czasu aż krewetki będą różowe a szpinak  miękki.

Dopraw do  smaku solą i pieprzem.

Podawaj  z ryżem lub makaronem ( u mnie soba ) . 

9 komentarzy:

  1. O tak, u nas też powstaje curry na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak to smakuje, ale wygląda na prawdę świetnie! Muszę trochę potrenować przyrządzanie tego dania, a potem zaskoczę znajomych odrobiną egzotyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie proste przepisy. Prezentuje się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne i apetyczne zdjęcia! Jutro robię curry - ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam, ale wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nie potrafię przygotować krewetek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!