4 czerwca 2016

Szaszłyki w hiszpańskim stylu, z kurczakiem i chorizo.


Pyszne szaszłyki w hiszpańskim stylu.
Wędzona papryka i  chorizo  nadają im wyjątkowego smaku.

Spróbujcie koniecznie !  



Składniki :                                               ( na około 15  sztuk w zależności od długości wykałaczek ) 

* 2 piersi z kury, pokrojone w dużą kostkę,
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w dużą kostkę,
* 2 czerwone cebule, pokrojone w duże kawałki,
* 200  g  chorizo, pokrojone w plasterki dość grube,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 łyżeczki wędzonej papryki,
* sól, pieprz,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
* długie wykałaczki do szaszłyków,




Przygotowanie:

Wykałaczki namoczyć wcześniej w wodzie.

W misce zmieszaj oliwę,  wędzoną paprykę,  dużą szczyptę soli i pieprzu,  natkę pietruszki i czosnek.
Dodaj mięso piersi z kurczaka i dokładnie wymieszaj,  przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Na wykałaczki nadziewaj na zmianę warzywa, mięso i chorizo do czasu wykorzystania wszystkich składników.

Szaszłyki ułóż na niezbyt blisko węgla aby się nie spaliła i grilluj około 15 minut ( czas zależy od wielkości kawałków)  co jakiś czas przywracając.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!