21 maja 2016

Sałatka z komosą ryżową kurczakiem, szpinakiem i szparagami.



Wiosenna, zdrowa i bardzo smaczna sałatka z quinoa, kurczakiem i szparagami - świetna na lunch  poza domem ! 



Sezon szparagowy w pełni, trzeba korzystać bo nie trwa on długo. 


Osobiście szparagi uwielbiam i  wiosną mogłabym je jeść na okrągło :P na blogu znajdziecie już kilka przepisów z nimi i zapewne pojawi się więcej ;) 

Tymczasem prezentuje Wam cudowną sałatkę z kurczakiem, brokułem i właśnie szparagami. 




Składniki :                                                              ( 2 porcje )

* 1/2 szklanki komosy  ryżowej ( quinoa ),
* 1 szklanka bulionu,
* 2 pojedyncze piersi kurczaka,
* 1/2 brokuła, podzielonego na różyczki, 
* 150 g szparagów, przekrojonych w połowie długości, 
* 100 g  pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki, 
* 2 garście młodych liści szpinaku,
* 1 łyżka posiekanego  koperku,
* 1 łyżka oleju  kokosowego  lub oliwy,
* 1 łyżeczka słodkiej  lub wędzonej  papryki,
* sól, świeżo mielony pieprz,

Przygotowanie : 

Komosę ryżową przepłucz zimną wodą, zalej szklaną bulionu, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 12-15 minut - do czasu aż będzie miękka a bulion wsiąknie. 

Piersi z kurczaka pokrój w paski przypraw papryką solą i pieprzem.
Podsmaż na oleju zdejmij z patelni i odstaw na bok. 


Brokuły i szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj od 3 do 5 minut (w zależności od ich wielkości i grubości ), wyjmij i przełóż na chwilę do bardzo zimnej wody. 


Ugotowaną komosę przełóż do  miski i spulchnij widelcem, dodaj kurczaka, pomidorki, szpinak, koperek - dobrze wymieszaj. 

Dodaj ugotowane szparagi i brokuła - delikatnie zmieszaj. 


Smacznego !



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!