28 kwietnia 2016

Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, brokułem i szparagami.


Razem ze zmianą pory roku ( i pogody ) przyszła do mnie ochota na lekkie dania :)
Dziś przepis na fantastyczną sałatkę z komosą ryżową, kurczakiem, brokułem i szparagami, którą przygotujecie w około 20  minut. 


Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno więc świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy czy szkole a także do zabrania na majówkę ( tuż tuż ).

Smacznego !


Składniki :                                                         ( 2 porcje )

* 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ),
* 1 szklanka bulionu,
* 2 pojedyncze piersi kurczaka,
* 1/2 brokuła, podzielony na różyczki, 
* 150 g szparagów, 
* 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy,
* 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,
* sól, świeżo mielony pieprz,


Przygotowanie : 

Bulion zagotuj, wsyp komosę ryżową, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20  minut.

W między czasie...

Kurczaka pokrój w paski, przypraw szczyptą soli, pieprzu i papryką.

Od szparagów odetnij twarde końcówki, następnie przekrój na pół.
Części z główkami odłóż na bok.


Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kurczaka razem z brokułami i szparagami ( bez części z główkami ) na złoty kolor chwilę przed końcem dodaj pozostałe końcówki szparagów. 

Kurczaka i  warzywa zmieszaj z ugotowaną komosą ryżową. 

Przypraw do  smaku solą i pieprzem.

I gotowe ! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!