6 marca 2016

Zupa fasolowa.


Zupa fasolowa "chodziła" za mną już jakiś czas... Nie miałam żadnej receptur więc poszukiwania zaczęłam od książki "Zupy Świata" wydanie z 1987 roku, którą niedawno odstąpiła mi mama ;)
Przepisów znalazłam ponad 60 - były takie z kapustą, burakami czy  makaronem. Miałam jednak ochotę na taką z ziemniakami i  boczkiem... po przeczytaniu kilkunastu przepisów miałam wizję...

Efekt przerósł moje oczekiwania !

Spróbujcie koniecznie mojej  fasolowej z boczkiem :) ! 





Składniki : 

* 200 g  suchej drobnej fasoli, 
*2 liście laurowe, 
* 3 ziarna ziela angielskiego, 
* 5 ziaren pieprzu,
* 200 g  wędzonego  boczku, 
* 1 duża marchew, 
* 1 średnia pietruszka, 
* mały kawałek selera, 
* 10 cm kawałek pora, 
* 2 duże ziemniaki, 
* 2-3 łyżki suszonego majeranku, 
* 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
* szczypta pikantnej papryki, 
* 1 łyżka masła, 
* 1 łyżka mąki, 
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* sól, pieprz, 



Przygotowanie : 

Fasole zalej zalej wodą i odstaw do  namoczenia na minimum 6 godzin ( najlepiej  na noc ).

Namoczona fasolę odcedź na sitku, przełóż do  garnka i  zalej  około  litrem wody - tak  aby fasola była zakryta plus 3 cm wody.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - fasola powinna być lekko  miękka.

W między czasie przygotuj boczek i  warzywa.

Boczek pokrój w kostkę i  podsmaż na złoty kolor.

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i  zetrzyj na tarce o  dużych oczkach.
Pora oczyść i pokrój w cienkie plasterki.


Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Do  fasoli dodaj podsmażony boczek, marchewkę, pietruszkę, selera i pora a także suszony majeranek, słodką i pikantną paprykę.
Po kilku minutach dodaj pokrojone ziemniaki.

Kiedy ziemniaki będą miękkie przygotuj zasmażkę.

Na małej patelni rozgrzej  masło i dodaj  łyżkę mąki, szybko zmieszaj a gładko i dodaj do  zupy. 


Zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Zupa najlepiej smakuje następnego dnia :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!