8 lutego 2016

Ekspresowy makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami.

Uwielbiam dania stir fry -  prosto, szybko i  w zasadzie można użyć wszystkich "resztek" z lodówki. 
Tak właśnie powstało dzisiejsze danie. Jeśli nie masz czerwonej papryki daj zieloną, dodaj grzyby, cukinie, kukurydzę co  tam masz w lodówce - wszystko się nada i to jest w tym piękne :)




Zamiast  makaronu ryżowego możesz dodać wczorajszy ryż czy makaron z poprzedniego obiadu -  kombinuj !

Wszystko gotowe w kila minut :)

PS. jeśli nie masz sosu  ostrygowego i rybnego możesz dodać np gotowy sos słodko- kwaśny.

Ja daje tylko pomysł ;) 





Składniki :                                                    ( 2 porcje ) 

* 100 - 120 g makaronu ryżowego, 
* 2 łyżki oleju sezamowego, arachidowego lub zwykłego, 
* 1 pierś z kurczaka, pokrojona w krótkie paski, 
* 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich, 
* 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 
* 1 łyżeczka sosu  rybnego,
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w paseczki, 
* 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę, 
* 1/2 szklanki  mrożonego groszku, 
* garść szczypioru, 
* 2 łyżki sezamu białego  lub czarnego, 
* kila łyżek wody, 



Przygotowanie : 

Makaron przygotuj według zaleceń z opakowania. 

Kawałki kurczaka obtocz w przyprawie. 

Na dużej patelni / woku rozgrzej olej, dodaj przyprawionego kurczaka, podsmaż chwilę. 

Dodaj paprykę, cebulę i  groszek, podsmażaj do czasu aż warzywa będą miękkie.

Dolej  sos ostrygowy i rybny i  kilka łyżek  wody, tak aby  powstał sos.

Dorzuć makaron i  zmieszaj.

Podawaj  posypane szczypiorem i  sezamem. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!