25 stycznia 2016

Sałatka z pieczonych warzyw.

Uwielbiam pieczone warzywa i  na blogu są przepisy z ich wykorzystaniem.
Dzisiaj kolejny pomysł :)


U  mnie była to  kolacja, ale świetnie sprawdzi się jako lunch czy  przekąska w pracy ( na zimno też są dobre, choć nie tak  bardzo jak gorące ).
Przygotowanie to  kilka minut , resztę roboty "odwala" za nas piekarnik.

Smacznego ! 





Składniki :                                      ( 1 porcja lub 2 z dodatkiem kaszy/ ryżu )

* 1 marchewka, obrana i pokrojona w skośne plastry o  grubości około 1 cm,
* 1 pietruszka,  obrana i pokrojona w skośne plastry o  grubości około 1 cm,
* 1 burak, obrany i pokrojony na 8 części,
* 100-200 g  dyni piżmowej ( lub innej ), obranej i pokrojonej w dużą kostkę,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* sól, pieprz,
* 1 łyżka liści tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
* 1 szklanka ugotowanej  kaszy lub ryżu, ( opcjonalnie ),
* 1 łyżeczka koperku / natki pietruszki, ( opcjonalnie ),


* przed pieczeniem

Przygotowanie :

Przygotowane i pokrojone warzywa wymieszaj z oliwą
Przypraw solą pieprzem i  tymiankiem.

Ułóż na nieprzywierającej blasze do pieczenia lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piecz około pół godziny, mieszając warzywa co 10  minut.

Posyp koperkiem / natką pietruszki.
Podawaj same lub z ugotowaną kasza lub ryżem.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam, mogłabym jeść codziennie, na zimno lub na ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!