29 stycznia 2016

Makaron z szynką i brokułami w sosie serowym. - w 15 minut!

Uwielbiam takie obiady i często to powtarzam. Jako mama dwulatka nie zawsze mam czas żeby "stać" w kuchni i gotować, powstają wtedy przepisy na dania, które albo robią się same, albo można je przygotować w kilkanaście minut... 

Taki właśnie jest ten makaron z szynką i  brokułami.
Jego przygotowanie w zasadzie zajmuje tyle co ugotowanie makaronu - spróbujcie koniecznie !

Receptura na ten makaron pochodzi z brytyjskiego wydania magazynu "GoodFood" - styczeń 2016. 




Składniki : 

* 300 g  makaronu, ja użyłam muszelek( conchuglie ), 
* 1 główka brokuła, pokrojoną na różyczki, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę, 
* 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 
* 250 g  szynki, pokrojonej w dużą kostkę, 
* 300 ml śmietany 18%, 
* 1 łyżeczka musztardy, 
* 140 g  tartego sera żółtego np czedara, 
* sól, pieprz, 



Przygotowanie : 

Makaron ugotuj wg zaleceń producenta dodając brokuły na 4 ostatnie minuty.
Odcedź i  odstaw. 


W między czasie przygotuj sos.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i  podsmaż cebulę aż zmięknie, dorzuć czosnek i podsmażaj przez kolejną minutę.

Dodaj  szynkę, śmietanę i musztardę, zagotuj
Dodaj ugotowany wcześniej makaron z brokułami, dodaj tarty ser i  dokładnie wymieszaj. 


Przypraw do  smaku solą i pieprzem. 

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!