21 stycznia 2016

Czerwone tajskie curry z krewetkami.

Bardzo lubię kuchnie orientalną i chętnie próbuje nowe receptury. 
Przepis na dzisiejsze tajskie curry znalazłam na tej stronie i od razu zapisałam do zrobienia.
Wyszło jak się spodziewałam - pysznie ! 


Krewetki, groszek cukrowy, który uwielbiam, ostre chili i mleko kokosowe, to wszystko z dodatkiem czerwonej pasty curry sprawia, że danie jest  bardzo aromatyczne i  rozgrzewające ( czyt. ostre ).
Dodałam 1/2 papryczki chili ( takiej  większej ) i wyszło dość ostre, dlatego w przepisie podaje 1/4 - 1/2. Uważajcie, żeby nie przedobrzyć tym bardziej, że sama pasta jest dość ostra ;)

Smacznego ! 




Składniki : 

* 1 łyżka oleju, 
* 1 łyżka oleju sezamowego ( jeśli  nie masz zastąp innym ). 
* 1/2 żółtej papryki, pokrojonej  w paski, 
* 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski, 
* 1/4 - 1/2 świeżej papryczki chili, pokrojonej w plasterki,
* pół małego pęczka kolendry, drobno posiekanej ( łodyżki i  listki osobno ), 
* 2 łyżki czerwonej pasty curry, 
* 1 puszka mleka kokosowego, 
* 1 łyżka sosu rybnego, 
* 400 g  krewetek, surowych lub gotowanych  bez łupinek itd, 
* 200 g  groszku  cukrowego, 
* sok z połowy  limonki, 
* jogurt  naturalny / kwaśna śmietana - opcjonalnie, *



Przygotowanie : 

Na dużej patelni rozgrzej oba oleje. 
Dodaj paprykę, chili, łodyżki od kolendry i  smaż na średnim ogniu przez kilka minut. 
Dołóż pastę curry i  smaż przez chwilę mieszając aż zacznie pachnieć, dolej mleko kokosowe i  sos rybny, gotuj przez chwilę.
Na patelnię dodaj  krewetki i groszek i  gotuje przez około 3-4 minuty.
Wyłącz palnik, dodaj sok z limonki i posiekane liście kolendry.

Podawaj z ryżem lub makaronem.

* łyżka jogurtu bądź śmietany  złagodzi odrobinę pikantność potrawy gdyby  wyszło za ostre ;) 


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, to są zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje też (bardzo), curry jest pyszne - musisz spróbować !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!