13 listopada 2015

Toad in the hole.

Toad in the hole  ( w wolnym tłumaczeniu "ropucha w dziurze" ) -  brytyjska klasyka !
Jest to nic innego jak kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami. 
Danie samo w sobie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga wiele czasu, jest też bardzo sycące. W sam raz na jesienny posiłek ;) 


Składniki :

* 210 ml mleka,
* 3 jajka,
* 100 g  mąki,
* 5 dużych  liści szałwii ( można pominąć ), drobno posiekanych, 
* 4 gałązki  tymianku ( można pominąć ), drobno posiekane,
* sól, pieprz,
* 1 większa cebula, pokrojona na osiem części,
* 6 małych  ( około 10 cm długości  każda ) surowych  kiełbasek,
* 6 plastrów boczku,
* 1 łyżka oliwy,



Przygotowanie : 


Wsyp  mąkę do  dużej  szklaki i pojedynczo dodawaj  jajka mieszając dokładnie za każdym razem.
Dolej  mleko i  mieszaj  do  czasu  uzyskania masy  bez grudek. 

Dodaj  musztardę, posiekane zioła i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe ciasto  wstaw do  lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.

Każdą kiełbaskę owiń plastrem boczku. 


Do  blaszki lub naczynia do  pieczenia ( około 30 x 20  cm ) wlej oliwę i  włóż do  nagrzanego do  200 stopni piekarnika - wybierz środkową półkę i  zostaw miejsce na górze ( ciasto będzie rosło )
Kiedy olej się dobrze rozgrzeje ostrożnie włóż kiełbaski i  cebulę do blaszki i piecz około około 15 minut  -  do  czasu  aż boczek się zrumieni. 


Wyjmij ciasto z lodówki - powinno konsystencją przypominać te na naleśniki. Jeśli jest  za żadkie dosyp odrobinę mąki, jeśli  za rzadkie dolej trochę wody.

Otwórz piekarniki i wylej  ciasto  na kiełbaski. Zamknij i  nie otwieraj  ponownie przez kolejne 25 minut -  ciasto  będzie pięknie rosło. 


Po 25 minutach ciasto powinno być ładnie wyrośnięte i  brązowe - jeśli  nie jest  daj  mu  jeszcze kilka minut  w piekarniku. 



Podawaj  z pure z groszku i pieczonymi  warzywami lub z pure z ziemniaków i sosem z karmelizowanej cebuli. 



WERSJA DO  WYDRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!