4 listopada 2015

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną z warzywami.

Cukinie faszerowane kaszą jęczmienną z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i  sycący obiad.
Z powiedzeniem możesz użyć kaszy ( lub na przykład ryżu ), która została z poprzedniego obiadu.
Pieczone cukinie dobrze się odgrzewają więc nadają się też do  zabrania ze sobą np do pracy. 




Składniki :                                                     ( 2 porcje )

* 50 g kaszy jęczmiennej,
* 1 marchewka, obrana, pokrojona w kostkę,
* 1/2 szklanki  mrożonego  groszku, ( możesz użyć z puszki),
* 1 łyżka oliwy do  smażenia, 
* 1 mała cebula, drobno pokrojona,
* 100 g ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej  w kostkę, 
* 2 małe cukinie około 150 g  każda,
* 100 g mozzarelli w kulce,
* sól, pieprz,
* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,



Przygotowanie :


Kasze jęczmienną ugotuj wg zaleceń z opakowania z dodatkiem marchewki, na ostatnie 5 minut gotowania dodaj  groszek ( jeśli używasz groszku z puszki pomiń gotowanie ), odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę i  podsmaż cebulę.

W misce zmieszaj kaszę z warzywami  z podsmażoną cebulą, kurczakiem i  natką pietruszki.

Przypraw do  smaku  solą i pieprzem.

Cukinie umyj, przetnij wzdłuż na połówki a następnie łyżką wyjmij pestki - tak aby  powstały "łódeczki". 

Wydrążone cukinie napełnij mieszanką kaszy i posyp tartą mozzarellą. 

Wstaw do  nagrzanego do  180  stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut.

Podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym. 




WERSJA DO  WYDRUKU / ZAPISU (wystarczy kliknąć na obrazek ) 





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!