12 października 2015

Syrop z cebuli - przepis.

Kiedy byłam dzieckiem moja ciotka robiła taki syrop tylko chyba bez miodu bo smakował gorzej - z tego co pamiętam.
Naturalny i bezpieczny dla dzieci ( powyżej 1 roku życia ) a dzięki  dodatkowi miodu i cytryny, nie tylko skuteczniejszy ale też lepszy w smaku.  




Składniki :

* 500 g  cebuli,
* 350 g  cukru,
* 40 g  miodu,
* sok z jednej dużej cytryny,

Przygotowanie :

Cebulę obierz i  pokrój w drobną kosteczkę.
Sok z cytryny zmieszaj z miodem.

W słoiku, najlepiej litrowym, układaj  cebulę na zmianę z cukrem.
Na koniec dodaj miód z cytryna.
Wszystko zmieszaj.

Po dwóch dniach  syrop  przecedź przez sitko ( cebulę odciśnij ) i zamknij. 


Syrop przechowuj w chłodnym miejscu do 2-3 tygodni. 




WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!