4 października 2015

Papryka konserwowa.

Papryka konserwowa to super dodatek do obiadów, świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezach a także jako zagryzka do wódki. Lekko octowa i delikatnie chrupiąca, taka w sam raz :)
Przepis jest taki jakie lubię najbardziej czyli prosty i szybki.
Jeśli  wpadnie Wam w oko papryka w dobrej cenie koniecznie spróbujcie zrobić choć kilka słoików - warto :) 





Składniki:                                       ( na około 6 słoików 550 ml )

* 2,5 kg  papryki,
* 6 szklanek wody,
* 1.5 szklanki  octu spirytusowego 10 %,
* 130  g  cukru,
* 1,5 płaskiej  łyżeczki  soli,
* 6 liści  laurowych,
* 12 ziaren ziela angielskiego,
* 4-5 ząbków czosnku,
* 6 łyżeczek  gorczycy,
* 6 łyżeczek oliwy,

Przygotowanie :


Słoiki i pokrywki dokładni umyj i  wyparz.

Czosnek obierz i pokrój  na cienkie plasterki, podziel  na 6 części.

Paprykę umyj, wyjmij  gniazda nasienne i  wszystkie nasiona.
Każdą pokrój wzdłuż na 6 lub 8 części w zależności od ich wielkości. 


W sporym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i  solą. Gotuj przez około 15 minut. 


Do  wyparzonych  słoików wkładaj po  jedne  części  czosnku, jednym liściu laurowym i  jednej łyżeczce ziaren gorczycy.
Następnie bardzo ciasno, pionowo  układaj kawałki papryki, jeśli w górnej części  słoika masz jeszcze sporo  miejsca włóż kilka kawałków poziomo.
Słoiki  wypełnij  gorącą zalewą i do  każdego wlej łyżkę oliwy.
Zamknij  słoiki.

Pasteryzuj  dowolną metodą około 15-20 minut. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!