1 października 2015

Ogórki marynowane z chili.



To jest dopiero coś ! Te ogórki powalają na kolana, serio :)
Są pikantne, może nawet bardzo, idealne do kanapki, do sałatki, do  obiadu czy jako zagryzka :)
Wymagają trochę czasu, ale każda minuta jest  tego  warta ;)
Można je jeść już po kilku  dniach ale z czasem nabierają mocy.

Spróbujcie koniecznie ! 




Składniki :                                         ( około 3 słoiki 550 ml )

* 1,5 kg ogórków gruntowych,
* 3 łyżeczki soli,
* 1 szklanka octu spirytusowego 10 %,
* 400 g  cukru,
* 3 łyżeczki suszonych płatków chili,
* 6 łyżek oliwy,
* 1 główka czosnku,

Przygotowanie :

Ogórki umyj i pokrój na 4 w słupki.
Przełóż do dużej miski i  zasyp solą, wymieszaj i  odstaw na około  godzin.

W garnku zagotuj ocet z cukrem, dodaj oliwę i odstaw do przestudzenia.

Połowę czosnku przeciśnij przez praskę, resztę pokrój w cienkie plasterki.

Odcedź ogórki, dodaj  płatki chili i czosnek, dolej  zalewę, wymieszaj i  odstaw na noc.

Ogórki układaj  pionowo w wyparzonych wcześniej  słoikach, dopełni  zalewą.

Pasteryzuj około 15  minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!