19 października 2015

Deser z kaszy jaglanej z truskawkami i kokosem.

Wczorajszy wpis poświęciłam kaszy jaglanej i temu jak ją przygotować aby była smaczna i bez goryczy (do przeczytania tutaj ).


Dziś mam dla Was świetny przepis na deser / śniadanie czy kolacje jagłą- sama właściwie nie mogę się zdecydować... ;)



W każdym bądź razie to ( ten pudding ) jest pyszne i bardzo sycące.
Pyszności :) 



Składniki :

* 100 g  kaszy  jaglanej,
* 1,25 szklanki wrzątku,
* 30 g  wiórków kokosowych,
* 1 szklanka ( 250 ml ) mleka,
* 1 łyżka czegoś do posłodzenia,
* 150 g  truskawek, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki,
* 2 łyżki płatków kokosa,


Przygotowanie : 

Kasze najpierw przepłucz zimną wodą i przelej wrzątkiem. Wsyp kasze do  pustego  garnka i  chwilę praży ( uwaga, nie przypal kaszy ), dodaj  wodę i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem do  czasu  aż wchłonie wodę ( około 12-15 minut), wyłącz ( nie odkrywaj ) i  odstaw  na 10 minut.

Ugotowaną spulchnij widelcem i odstaw do ostygnięcia.

Do blendera wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, ostudzoną kasze i coś do  słodzenia.
Zmiksuj na gładką masę ( jeśli będzie zbyt  gęste dolej  trochę mleka )  i przełóż do  pucharków / szklanek.

Na wierzchu ułóż truskawki i płatki kokosa.
Odstaw do lodówki do  schłodzenia.



WERSJA DO  DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek ) 



1 komentarz:

  1. This cookbook can use cream, forzen yourgt and ice cream

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!