15 września 2015

Quesadillas z kurczakiem i cukinią.


Znacie już przepisy na quesadillas z kurczakiem i fasolą a także na quesadillas z wołowiną. 
Dziś przepis, tym razem do kurczaka dodałam paprykę i cukinię - pyszne połączenie, koniecznie musicie spróbować. 

Do quessadillas podałam sos czosnkowy i pikantną salsę z pomidorów.

Niestety mam  tylko  jedno z zdjęcie, które uchowało się na moim fanpage'u gdy komputer uległ awarii :( 




Składniki :                                             ( 4 porcje )

* 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki, 
* 2 kolorowe papryki, pokrojone w paski, 
* 1 duża czerwona cebula, pokrojona w półplasterki, 
* 3 małe cukinie około 100-150 g  każda, pokrojone w plasterki grubości około 0.5 cm, 
* 4 łyżeczki  przyprawy  fajita ( użyłam domowej  mieszanki z tego przepisu ) lub przyprawy  do  gyrosa,
* 2 łyżki  oliwy  do smażenia,
* 8 tortilli,
* 4 garście tartego sera np mozzarelli,

Przygotowanie : 

Na patelni  rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj piersi z kurczaka i 2 łyżeczki przyprawy.
Podsmaż na złoty kolor a następnie odłóż na bok do  miseczki.
Na tej samej  patelni rozgrzej  kolejną łyżkę oliwy, dodaj wszystkie warzywa i  resztę przyprawy.
Podsmażaj  często mieszając około 5 minut ( do  czasu aż warzywa zmiękną ). 

Zmieszaj warzywa z mięsem. 

Jedna tortillę posyp serem, ułóż farsz z kurczaka i warzyw, przykryj kolejnym plackiem.
Rozgrzej  patelnie i  podgrzewaj tortille przez dwie minuty, następnie przewróć na drugą stronę i podgrzewaj przez kolejne dwie minuty ( możesz użyć też grilla elektrycznego ).
Gotowe quesadillas pokrój na kwałki np na 4.

Tak samo postępuj z resztą aż do wykorzystania składników.

Smacznego ! 


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!