21 września 2015

Humus - prosty przepis ( bez tahini ).

Nie mam pojęcia dlaczego przepis na humus nigdy nie pojawił się na blogu. Robię go dość często, oboje z synem go uwielbiamy - najbardziej z marchewkami lub ogórkiem. 
Świetnie sprawdza się też na przykład z krakersami na imprezach. 
Często zmieniam dodatki, tak więc zapewne w niedługim czasie pojawią się kolejne przepisy. 

Jeśli pozbędziesz się skorek z cieciorki humus będzie bardzie kremowy. Łatwo to zrobić - wystarczy obrócić ziarenko w palcach i  skórka zejdzie, jest to jednak dość czasochłonne. ;) 




Składniki :

* 1 puszka ciecierzycy, odsączonej, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 duży ząbek czosnku,
* duża szczypta słodkiej papryki,
* duża szczypta mielonego kminu,
* szczypta soli, 



Przygotowanie : 

Wszystkie składniki włóż do malaksera, dodaj  4 łyżki wody i  zmiksuj na gładką masę.
Jeżeli  humus będzie za gęsty dodaj jeszcze kilka łyżek wody aż do  uzyskania upragnionej konsystencji. 


6 komentarzy:

  1. super, że bez tahini!!! <3 kupię dzisiaj ciecierzycę i na pewno wypróbuję. mam wreszcie swój blender ręczny (Morphy Richards, świętny sprzęt!) z takim pojemnikiem jak ten Twój, więc nie powinnam mieć problemów, bo bardzo szybko blenduje! dzięki za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :)
      Daj znac jak smakowal :)

      Usuń
  2. wyszło ekstra;)dodałem jeszcze kolendry mielonej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodałam więcej czosnku :) bardzo chciałam zrobić z tahini. Ale u mnie w całej wsi nie było nigdzie sezamu :( A twój przepis sprawdził się rewelacyjnie. Pyszny ten humus i taki sycący:) Polecam twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie zrobiłem, wersja z chilli.

    OdpowiedzUsuń
  5. A co za problem z tahini, mozna wrzucic do miksowania troche uprazonego na patelni sezamu i bedzie z tahini :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!