11 września 2015

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży i zakwasu - prosty przepis.

 
Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb.
Zdecydowanie częściej powinnam go piec ( dziś w planach mam kolejny, trochę inny ). Ten przepis jest  mieszanką kilku innych i ciężko poddać dokładnie jaki to chleb... najbardziej przypomina chyba Irish soda bread ( poza kształtem oczywiście ).
Przepis jest bardzo prosty, nic skomplikowanego, same przygotowania zajmują około  5 minut, resztą zajmuje się piekarnik. Żadnego czekania na wyrośnięcie !


Zamiast następnym razem lecieć do  sklepu po pieczywo na rano spróbujcie zrobić chleb sami - na prawdę warto!  

PS. po drugim dniu na nasionach pojawia się zielonkawy nalot - nie wiem co to dokładnie, ale podejrzewam ze to soda i  słonecznik.

PS 2. zrobiłam chleb z innymi dodatkami ( czyt. bez słonecznika ) i problemu nalotu nie ma ;) 

Składniki : 

* 375 g mąki pełnoziarnistej, 
* 75 g  mąki  pszennej, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1.5 łyżeczki sody, 
* 25 g  masła, 
* 400 ml maślanki, 
* 1 jajko,
* 1 łyżka miodu lub np syropu  klonowego,
* 100 g  nasion ( u mnie mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii ),















Przygotowanie : 

Do dużej  miski przesiej obie mąki razem z sodą i solą, dodaj masło i  wetrzyj w mieszankę mąki.
W małej miseczce roztrzep jajko razem z maślanką i  miodem, dodaj  do  mąki.
Dosyp ziarenka i  zagnieć na gładkie ciasto - będzie dość klejące się. 

Formę keksówkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i  wysyp mąką. Ułóż ciasto, posyp nasionkami.

Wstaw do  nagrzanego do 190  stopni piekarnika i piecz ( najlepiej z termoobiegiem ) około  45 minut.

Wyjmij i  odstaw do przestygnięcia. 



* tak wyglądał w połowie pieczenia 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!