12 lipca 2015

Prosty dżem truskawkowy ( 4 składniki ).

Kupując dżem truskawkowy  w sklepie natrafimy na "dżemy" zawierające jedynie kilkanaście procent owców a do tego konserwanty, barwniki i  zagęszczacze. Dlatego warto  przygotować swoje zapasy kiedy cena truskawek jest niska.
Ja swoje zebrałam własnoręcznie ( z pomocą syna, który przy okazji  miał mnóstwo  zabawy ) na okolicznej farmie dzięki czemu  cena była jeszcze niższa.



Do zagęszczenia dżemów użyłam pektyny jabłkowej. Na moim opakowaniu  zalecano użycie 1 kg  owoców, 1 kg cukru i  8 g  pektyn, moim zdaniem kilogram cukru  to zdecydowanie za dużo także dodałam mniej cukru a więcej pektyny.
Możecie użyć także cukru żelującego, należy jednak zauważyć, że cukier żelujący 2:1 i  3:1 będzie zawierał konserwant ( np kwas sorbowy ).




Z przepisu możecie uzyskać 3 rodzaje dżemu :


* Dżem z dużymi  kawałkami truskawek ( idealny  np do  deserów ) - truskawki  pozostaw w całości, większe przekrój na połówki. 
* Dżem z mniejszymi  kawałkami  owoców ( idealny np do  naleśników ) -  truskawki pokrój  na kawałki, połówki  bądź ćwiartki jeśli  są duże - ten jest  na zdjęciach ;)
* Dżem z małymi  kawałkami owoców ( świetny do kanapek ) - truskawki po  dodaniu  soku z cytryny ugnieć. 





Składniki :

* 1 kg truskawek,
* 500 g cukru,
* 15 g  pektyny,
* sok z połowy cytryny,



Przygotowanie :

Z truskawek  pozbądź się szypułek, dokładnie je umyj, odstaw do odcieknięcia.

Włóż truskawki do  garnka w całości lub pokrojone na kawałki, dodaj  sok z cytryny i postaw nad niewielkim ogniem.
Gdy  truskawki zaczną się gotować puszczą sok.
Gotuj je około 15 minut  często mieszając. Następnie dodaj cukier zmieszany  z pektyną.
Całość gotuj około 30- 40  minut od czasu  do  czasu  mieszając.
Możesz zdejmować i wyrzucać "pianę", która będzie się zbierała na wierzchu ale nie jest  to  konieczne.
Po 30  minutach dżem powinien być gotowy. Aby  to  sprawdzić wystarczy  włożyć talerzyk do zamrażarki a następnie na zimny  wyłożyć dżem. Jeśli  po chwili  dżem będzie gęsty i  będzie się marszczył przy dotyku  jest gotowy. Jeśli  nie pogotuj go  jeszcze chwilkę.

Gotowy dżem ( gorący ) przełóż do wyparzonych  słoików ( przelanych  wrzątkiem bądź wygrzanych  w piekarniku  w 100 stopniach  Celsjusza ) do  pełna ale tak aby dżem nie dotykał pokrywki, zakręć i  odstaw od góry  dnem na około 12 godzin.

Po  12 godzinach  wieczko  słoika powinno być wklęsłe i  nie wydawać dźwięku (pykania ). Jeżeli  wieczko nie było wklęsłe ale po  wciśnięciu  już takie zostało  to  ok, ale jeżeli  klika dżem zjedz w niedługim czasie albo zagrzej z kolejną porcją dżemu  i  "zapakuj" znowu  do innego  słoika (lub z inną pokrywką ).

Słoiki  trzymaj  w suchym ciemnym miejscu.

1 komentarz:

  1. Mniam, nie ma jak domowy, aromatyczny dżemik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!