17 czerwca 2015

Kotletciki rybne z zielonym groszkiem.

Na blogu jest  już jeden przepis na kotleciki  rybne ( o ten )... Tym razem dodałam do nich zielony groszek i był to  strzał  w dziesiątkę :) Kotleciki są lekkie, pyszne a przygotowanie, jak sami widzicie, jest bardzo proste ;)
Idealny pomysł na rybę, nawet dla dzieci :) 



Składniki :

* 250 g  ugotowanych  ziemniaków, wczorajsze będą w sam raz,
* 300 - 350  g  ryby, może to być np mintaj,
* 1 liść laurowy,
* 2 ziela angielskie,
* 3 kulki pieprzu,
* 150 g mrożonego zielonego  groszku,
* 1 łyżka musztardy,
* 2 łyżki  bułki tartej + do obtoczenia kotlecików,
* sól, pieprz,
* oliwa do  smażenia,



Przygotowanie :

Rybę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz włóż do  garnka, zalej wrzącą wodą ( lub mlekiem ) i gotuj 10  minut. Na ostatnie 5 minut dodaj  groszek. Odcedź.
Ugotowane ( i ostudzone ) ziemniaki  ubij na gładką masę.
Dodaj ugotowaną rybę i  groszek, musztardę, około 2 łyżek bułki tartej ( w zależności  od konsystencji masy - powinna być gęsta jak np na kotlety mielone ), wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw do  smaku solą i pieprzem.
Z masy  formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i  smaż na rozgrzanej oliwie na zloty kolor.


Podawaj  z czym lubisz. 
U nas z pieczonymi warzywami  i  sosem czosnkowym :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!