8 marca 2015

Butter chicken - najprostszy przepis / Butter chicken - the easiest recipe.


Butter chicken - jedno z najprostszych i najsmaczniejszych  dań z kuchni indyjskiej. 
Wersji przepisu jest wiele i znacząco się od siebie różnią, mój jest  prosty i szybki w przygotowaniu - tak jak  lubię :D 
Nie potrzebujesz całego zestawu  indyjskich przypraw - wystarczy  garam masala ;) 
Kawałki kurczaka są mięciutkie a kremowy sos pełen smaku. 





Składniki :

* 2 piersi  z kurczaka, bez skóry, pokrojone w dużą kostkę,
* 1/2 cebuli, pokrojona w plasterki,
* 15 g  masła,
* 1 łyżeczka tartego imbiru,
* 30  ml  śmietany,
* 2 łyżeczki przyprawy garam masala,
* 2 ząbki  czosnku, przeciśnięte przez praskę,
* 300  ml passaty,
* 2 łyżki  masła orzechowego ( najlepiej z nerkowców ),
* 3 łyżki  posiekanej kolendry,





Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż do czasu  aż będzie miękka.
Dorzuć kurczaka i  smaż do czasu  aż będzie zarumieniony.
Dodaj imbir, czosnek, garam masala i passatę, gotuj bez przykrycia około 20 minut.
Przed podaniem zmieszaj  ze smietaną i masłem orzechowym, posyp  kolendrą.

Podawaj  z ryżem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!