6 października 2014

Placki z cukinii i marchewki z ziołami.

Na placki z cukinni znajdziecie już przepisy  na blogu : 

* Wegańskie placuszki z cukinii i marchwi 
* Placki z kabaczka

* Placki z cukinii z sosem pieczarkowym

Dziś mam dla Was trochę inne, do swojego miksu cukinii i marchewki dodałam posiekaną pietruszkę i świeży tymianek.
Dodatkowo zrobiłam pyszny sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, czosnku, natki pietruszki ze szczyptą soli i pieprzu - placki z tym sosem smakują niesamowicie !

Polecam na jesienny obiad :) 





Składniki :                                                         ( 3-4 porcje ) 

* około 700 g kabaczka / cukinii,
* 1 duża marchewka,
* 130 - 150 g  mąki,
* 1 jajko,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
* 2 łyżki posiekanego tymianku,
* szczypta soli,
* szczypta pieprzu,
* oliwa do smażenia,




Przygotowanie :

Cukinie umyj, obierz, zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach.
Dodaj szczyptę soli, wymieszaj  o odstaw na 15 minut.

Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru wody, dodaj obraną i  startą marchewkę, jajko, natkę pietruszki i tymianek, przypraw solą i pieprzem, zmieszaj dokładnie.

Do miski dodaj  mąkę, tyle aby masa była dość gęsta.

Na patelni rozgrzej  oliwę ( możesz smażyć bez oliwy jeśli masz odpowiednią patelnie ), nakładaj po łyżce masy i  smaż placki po  około 3 minuty z każdej  strony na średnim ogniu.
Usmażone placki odłóż na chwilkę na ręczniki  papierowe.

Podawaj zaraz po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!