28 października 2014

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami.

Mam dziś dla Was przepis na krokiety z kiszoną kapusta i grzybami. Ja do  moich użyłam zwykłych pieczarek, ale możesz dać grzyby jakie masz ;)
Na przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale część z nich  można zamrozić na późnej. 





Składniki na farsz : 


* 1 kg kiszonej kapusty, 

* 2 marchewki, startych na tarce, 
* 500 g  pieczarek, pokrojonych, 
* 2-3 cebule, pokrojone, 
* 2 ziarna ziela angielskiego, 
* 2 liście laurowe, 
* kilka ziaren pieprzu, 
* sól, pieprz, 



Składniki na naleśniki :                                        


* 450  ml  mleka,                                                   
* 350 g mąki,                                                        
* 1 jajko,                                                               
* 1 łyżeczka soli,                                                   
* 1/2 łyżeczki pieprzu,                                          
* 2 łyżki oliwy,                                                      

Potrzebujesz także: 

* 2 jajka, roztrzepane, 

* 1 szklanka bułki tartej,
* oliwa do smażenia, 



Przygotowanie : 

Farsz : 


Kapustę, wypłucz w wodzie, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej wodą i  gotuj na wolnym ogniu około 1,5 h ( do czasu aż kapusta będzie miękka ).
Odcedź kapustę i ostudź, wyjmij z niej ziarna i liście, pokrój na drobniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, podsmaż cebulę i  dodaj do kapusty.
Na tej samej patelni rozgrzej  koleją łyżkę oliwy i podsmaż grzyby, dodaj do kapusty.
Przypraw do  smaku solą i pieprzem, dokładnie zmieszaj. 


Naleśniki : 

Mleko, jajko, sól, olej i pieprz wymieszaj. 

Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę cały  czas mieszając aby nie powstały  grudki. 
Jeżeli ciasto  będzie za gęste dodaj odrobinę mleka lub wody, w odwrotnej  sytuacji  mąkę.
Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie przy  pomocy łyżki wazowej, szybko  rozprowadź po całej powierzchni.
Smaż około 20 - 30  sekund z każdej  strony. 



Krokiety : 

Na środek naleśnika  nakładaj 1-2 łyżki  farszu.
Zawiń boki do środka, następnie dół i zroluj.
Powtarzaj aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.




Gotowego krokieta obtocz w roztrzepanym jajku i  bułce tartej.




Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor.







2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie i ładnie. Warto się pokusić o takie danie. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!