11 października 2014

Hiszpański kurczak z ryżem ( jednogar ).

Zdaje się, że jesień się już rozgościła, te zimne poranki i  szare, deszczowe dni ( przynajmniej  tutaj ) :( .
Dzisiejszy  przepis jest  idealny na rodzinny obiad w środku tygodnia, mojemu  małemu  ( 1.5 roku ) bardzo posmakowło.
Chorizo i wędzona papryka sprawia, że potrawa jest  bardzo smaczna i  rozgrzewająca - mmm pycha!
Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a podczas gotowania możesz cieszyć się swoimi  sprawami :) 





Składniki :                                              ( 4 porcje )

* 4 podudzia z kurczaka,
* oliwa do smażenia,
* 80 g  chorizo, pokrojone w plasterki,
* 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
* 1/2 żółtej papryki, pokrojona w paski,
* 1/2 czerwonej  papryki, pokrojona w paski,
* 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę,
* 350 ml bulionu  drobiowego,
* 150g ryżu długoziarnistego,
* garść oliwek,
* 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
* szczypta pikantnej papryki lub chili,
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżki posiekanego świeżego,
* sól, pieprz,




Przygotowanie :

W dużym garnku z przykrywką rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż kurczaka na złoty kolor z każej  strony.
Dodaj  chorizo i podsmażaj  do  czasu aż puści soki, dodaj  czosnek, paprykę  i  cebulę, podsmaż przez chwilę.
Dodaj  ryż i wymieszaj  tak aby pokrył się olejem.
Zalej  bulionem, dodaj  paprykę i suszony tymianek, przykryj i  gotuj na wolnym ogniu do  czasu  aż kurczak i  ryż będą gotowe ( około 45 minut ).
Delikatnie wymieszaj aby  spulchnić ryż.
Przypraw do smaku, solą i  pieprzem, dodaj oliwki i świeży tymianek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!