13 września 2014

Jamie's Oliver pukka yellow curry.

Przepis na żółte curry znalazłam w książce Jamiego Olivera "Save with Jamie" w Polsce jej nie wydano ( z tego co wiem ) - wielka szkoda.
Muszę przyznać, że to najlepsze curry jakie zrobiłam! Przepis spodobał mi się od razu... żadnych gotowych składników, nic trudnego, ciecierzyca, papryka i kurczak - to po prostu musiało się udać! 

Tutaj znajdziecie wszystkie odtworzone przeze mnie przepisy Jamie'go :)





Składniki :                                                          ( na 4 porcje )

* 2 cebule, obrane i pokrojone z grubsza,
* 4 ząbki czosnku, obrane,
* kawałek  imbiru wielkości  kciuka, obrany,
*2 żółte papryki ( ja użyłam 1 żółtej i 1 zielonej bo takie miałam ), bez pestek pokrojone w większe kawałki,
* 1 drobiowa kostka rosołowa,
* 1-2 świeże papryczki chili, z pestkami lub bez,
* 1/2 pęczka kolendry ( 15 g ),
* 1 łyżeczka płynnego miodu,
* 1 płaska łyżeczka kurkumy,
* 2 łyżeczki curry w proszku,
* 8 nóżek  z kurczaka, możesz usunąć skórę,
* oliwa do smażenia,
* 1 puszka ciecierzycy ( 400 g ), odcedzona,
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
* 320 g ryżu basmanti,
* 1 cytryna,
* jogurt do podania - opcjonalnie,



Przygotowanie :

Najpierw pasta.
Do blendera włóż jedną cebulę, czosnek, 1 żółtą paprykę, imbir, kostkę rosołową, chili, łodyżki kolendry, miód i przyprawy ( kurkumę i  curry ), zmiksuj na gładką pastę.
W dużej patelni z przykrywką lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony.
Odłóż kurczaka na bok, na patelnie wrzuć paprykę i cebulę i podsmażaj przez kilka minut, dodaj przygotowaną wcześniej pastę i gotuj przez około 5 minut.
Dodaj 500 ml wrzątku, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu, zmieszaj.
Dodaj kurczaka, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut do czasu gdy sos zgęstnieje.

15 minut przed końcem ugotuj ryż.

Podawaj curry zaraz po przygotowaniu z ryżem, kolendrą, cytryną i  jogurtem.



2 komentarze:

  1. Wygląda genialnie. Bardzo mi się podoba to zestawienie przypraw. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Ostatnio brakuje mi pomysłów ;)Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. bede musiala zrobic bo wyglada bardzo pysznie:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!