28 września 2014

Francuska tarta z gruszkami.

Niedawno szukałam przepisu proste ciasto z gruszkami ( wicie, że nie mam talentu do pieczenia )... idealny przepis udało mi się znaleźć na blogu My Kitchen in the Rockies.
Francuska tarta z gruszkami okazała się strzałem w dziesiątkę :) ciasto wyszło wilgotne, słodkie i mięciutkie - pycha !
Przygotowanie zajmuje jedyne 15 minut - resztę zrobi piekarnik. 




Składniki : 

* 4 małe gruszki, obrane i pokrojone w kostkę, 
* 250 g masła, w temperaturze pokojowej, 
* skórka z jednej cytryny, 
* 250 g cukru, 
* kilka kropel ekstraktu waniliowego,
* 4 jajka, w temperaturze pokojowej, 
* 250 g mąki, 
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
* szczypta soli, 
* garść migdałów,
* 2 łyżki cukru pudru, 





Przygotowanie : 

Piekarnik rozgrzej do 200  stopni ( 180  z termoobiegiem ). 

Okrągłą formę na ciasto ( 24 cm ) wysmaruj masłem. 

W wysokiej misce ubijaj masło z cukrem do czasu aż będzie białe i  puszyste ( około 3-4 minut ).
Cały czas miksując dodaj  skórkę cytrynową i jajka ( pojedynczo ). 


W drugiej misce zmieszaj  mąkę, proszek dopieczenia i sól.

Powoli, cały czas miksując. dodaj mieszankę z mąką do pierwszej miski, nie miksuj dłużej  niż to konieczne do zmieszania składników.

Połowę ciasta wlej do formy, ułóż pokrojone gruszki i zalej resztą ciasta. wierzch posyp  migdałami.

Wstaw do piekarnika i  piecz około 60 minut ( do czasu aż wsadzony patyczek wyjdzie suchy ). 


Gdy ciasto ostygnie posyp cukrem pudrem. 

3 komentarze:

  1. o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądające ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda na cudownie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!