6 sierpnia 2014

Sałatka na ciepło z soczewicą puy i pieczonymi warzywami. / Warm salad with puy lentils and roasted vegetables.

Pyszna obiadowa sałatka na ciepło z soczewicą puy i pieczonymi warzywami. Idealna na lunch czy kolacje, świetna dla osób dbających o linię ;)
Soczewica puy ( kupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością ) ma szaro-zielone ziarna a w smaku lekko przypomina pieprz. Co najważniejsze - przy gotowaniu zachowuje swój kształt przez co idealnie pasuje do  sałatek  gulaszy czy zup.
Ja dodałam swoją do  sałatki z pieczoną cukinią i papryka :) - pycha.
Przepis wygrzebałam w najnowszym numerze brytyjskiego miesięcznika Good Food trochę go jednak zmieniłam używając tego co akurat miałam w domu :)

Today delicious warm salad with puy lentils and roasted vegetables. Perfect for lunch or dinner, great for people who cares about line.
Puy lentils ( to buy in supermarkets ) are slate-green and unique peppery flavour. Most important thing is the fact they hold their shape during cooking it makes it perfect for salads, casseroles or soups.
I used my to warm salad with roasted courgette and peppers :) - yummy.
I found recipe in September issue of Good Food magazine but change it slightly using this ingredients which I had in my cupboard :)



Składniki :                                                ( 2 porcje )

* 1 puszka ( 400 g ) soczewicy puy,
* 1 papryka ( ja zmiksowałam 3 kolory ), pokrojona w plasterki,
* 1 czerwona cebula, pokrojona w 8,
* 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
* 50 ml wrzątku,
* sera feta, pokruszonego,
* sól, pieprz,

Ingredients:                                                (2 servings)

* 1 can (400 g) puy lentils,
* 1 bell pepper (I mixed 3 colors), cut into strips,
* 1 red onion, cut for 8,
* 1 small courgette, cut into slices,
* 1 tbsp olive oil,
* 1 tsp red curry paste,
* 50 ml of boiling water,
* feta cheese, crumbled,
* salt, pepper,



Przygotowanie :

Paprykę, cebulę, cukinię przełóż do  naczynia żaroodpornego.
Oliwę z oliwek zmieszaj z pastą curry, dodaj do warzyw i dokładnie zmieszaj.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni (180 z termoobiegiem ) piekarnika i piecz przez 25 minut, dodaj soczewicę i  wrzątek, zmieszaj i piecz przez kolejne 10 minut.
Przypraw do  smaku solą i pieprzem.
Podawaj zaraz po przygotowaniu z pokruszonym serem feta.



Preparation:

Peppers, onions, courgette slip into casserole dish.
Mix olive oil with the curry paste, add to vegetables and mix thoroughly.
Put into preheated to 200 degrees (180 with fan ) and bake for 25 minutes, add lentils and the boiling water, mix and bake for another 10 minutes.
Season to taste with salt and pepper.
Serve straight after preparation with crumbled feta cheese.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!