8 lipca 2014

Kurczak w ryżu z groszkiem. / Chicken with rice and peas.


Bardzo proste danie ( prawie ) jednogarnkowe ;)
Przepis na tak przyrządzonego kurczaka podpatrzyłam u teściów - dodałam tylko groszek :)
Obiad robi się szybko, prawie sam - wystarczy tylko wszystko podsmażyć, wsadzić do piekarnika, godzinka i  gotowe !

Very simple dish (almost) one-pot ;) 
Recipe for this chicken I copied from my in-laws - I added only a peas :) 

Dinner gets quickly without our help - just fry everything, put into oven, about an hour and is done!





Składniki : 

* 2 podudzia z kurczaka / 4 nóżki, 

* 1 cebula, pokrojona w kostkę, 
* 1 szklanka mrożonego groszku, 
* 1 kostka rosołowa, ( ja dałam 2 domowej  roboty ), 
* 2 łyżki oliwy, 
* 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki, 
* sól, pieprz, 
* 180 g ryżu, 
* 400 ml gorącej wody, 

Ingredients: 

* 2 chicken drumsticks, 
* 1 onion, diced, 
* 1 cup frozen peas, 
* 1 stock cube (I gave 2 homemade), 
* 2 tbsp olive oil 
* 1 tsp sweet paprika, 
* 1/2 tsp of spicy paprika, 
* salt, pepper, 
* 180 g of rice, 
* 400 ml of hot water,



Przygotowanie : 

Kawałki kurczaka przypraw solą, pieprzem i papryką.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na rumiany kolor z obu stron, zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Na tą samą patelnię wrzuć cebulę i  ryż, podsmaż chwilę.
Przełóż do  naczynia żaroodpornego, dodaj groszek, kostkę rosołową i kurczaka. 

Zalej  gorącą wodą, przykryj, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godziny.
Smacznego ! 


Preparation: 

Season chicken pieces with salt, pepper and paprika. 
Heat the olive oil on frying pan and fry the chicken on the ruddy color on both sides, remove from pan and set aside. 
In the same frying pan toss onions and rice, fry briefly. 
Transfer to a casserole dish, add peas and chicken stock cube. 
Pour hot water, cover, put in the preheated oven to 180 degrees and bake for about an hour. 

Enjoy it!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!