24 lipca 2014

Bananowy chlebek bez jajek, cukru i tłuszczu. / Eggless, sugar free and fatless banana bread.

Oryginalny przepis znalazłam tutaj - trochę go zmieniłam bo nie miałam mleka :P
Chlebek jest idealny dla tych, którzy dbają o linię oraz dla dzieci - świetnie smakuje z masłem orzechowym!
Na zrobienie potrzebujesz 10  minut + czas pieczenia - idealny dla zajętych mam :P 



The original recipe I found  here - I changed it a little bit because I didn't have milk :P 
Bread is perfect for those who care about the line and for children - tastes great with peanut butter! 
To prepare it you need just10 minutes + baking time - perfect for busy moms :P 


Składniki : 

* 1 łyżka nasion chia, 
* 5 łyżek wody, 
* 2 banany, 
* 2 łyżki syropu klonowego, 
* 2 łyżki stewii lub 1/4 szklanki cukru, 
* 1/2 szklanki niesłodzonych  wiórków kokosowych, 
* 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ( ja użyłam samo rosnącej i nie potrzebowałam proszku ),  
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( jeśli masz zwykłą mąkę ),
* 100 g  jogurtu greckiego, 
* 50 g  orzechów ( u  mnie mieszanka brazylijskich i  włoskich ), 

Ingredients: 

* 1 tbsp of chia seeds, 
* 5 tbsp water,
* 2 bananas, 
* 2 tbsp maple syrup, 
* 2 tbsp of stevia or 1/4 cup sugar,  
* 1/2 cup unsweetened desiccated coconut, 
* 1 cup whole-wheat flour (I've used self rising and didn'tt need baking powder), 
* 1 tsp baking powder (if you have a standard flour), 
* 100 g Greek yogurt, 
* 50 grams of nuts ( I have used mix of Brazilian and walnuts),




Przygotowanie : 

Nasiona chia zalej 3 łyżkami  wody i  odstaw na 10 minut do nasączenia.
Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki.
W misce rozgnieć widelcem banany z stewią i syropem klonowym.
Dodaj nasiona chia i dokładnie zmieszaj.
Do miski dosyp wiórki kokosowe, mąkę, proszek do  pieczenia, zmieszaj.
Dodaj pozostałe dwie łyżki wody, jogurt grecki a także orzechy - dokładnie zmieszaj.

Podłużną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż gotową masę.
Wstaw chlebek  do  nagrzanego  do  180  stopni ( 160  z termoobiegiem ) i piecz przez około  40 - 45 minut - do czystego patyczka. 


Preparation: 

Pour chia seeds with 3 tbsps of water and set aside for 10 minutes to soak. 
Chop nuts into smaller pieces. 
In a bowl mash bananas usig fork with stevia and maple syrup. 
Add chia seeds and mix thoroughly. 
Add desiccated coconut, flour, baking powder, mix. 
Add the remaining two tbsp of water, greek yogurt and nuts - mix thoroughly. 

Lay loaf pan with parchment paper and transfer batter. 
Put the bread in the preheated to 180 degrees ( 160 convection oven ) and bake for about 40 - 45 minutes -  to a clean stick.




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!