18 czerwca 2014

Sałatka z pełnoziarnistym ryżem, pieczoną papryką, pomidorkami i fetą. / Salad with brown rice, roasted peppers, roasted tomatoes and feta cheese,

Moje wakacje trwają w najlepsze i  są bardzo aktywne ( nie mam na nic czasu ).
Na szczęście mam kilka wcześniej przygotowanych przepisów ;)
Dziś sałatka,którą znalazłam w magazynie Good Food i którą musiałam zrobić od razu.
W oryginalnym przepisie zamiast  brązowego ryżu  był makaron orzo.

Polecam - jest  na prawdę pyszna :) idealna do pracy :)


My holiday is very active (I have no time for anything). 
Fortunately, I've got some pre-prepared recipes ;) 
Today salad, which I found in Good Food magazine and I had to do it right away. 
I changed orzo pasta from original recipe for brown rice. 


I would recommend - is really delicious :) perfect for work :)




Składniki : 

* 2 kolorowe papryki, bez pestek, pokrojonych na kawałki, 

* 1 czerwona cebula, pokrojona w 8, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 6 pomidorków koktajlowych, przepołowionych, 
* 1/2 szklanki brązowego ryżu, 
* 25 g sera feta, pokruszonego, 
* 2 łyżki liści bazylii, 
* sól, pieprz, 

Ingredients: 

* 2 colored peppers, pitted, cut into pieces, 

* 1 red onion, cut into 8, 
* 1 tbsp olive oil, 
* 6 cherry tomatoes, halved, 
* 1/2 cup brown rice, 
* 25 g feta cheese, crumbled, 
* 2 tbap basil leaves, 
* salt, pepper, 



Przygotowanie : 

Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Ostudź.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
W brytfance ułóż paprykę i  cebulę skrop delikatnie oliwą z oliwek piecz przez 20 minut.
Po 15  minutach pieczenia dodaj pomidorki.
Ostudź.
Zmieszaj warzywa z ryżem, pokruszoną fetą, odrobiną oliwy i bazylią.
Dopraw do  smaku solą i pieprzem.

Sałatkę możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce.
Ja swoją zabrałam do pracy ;) 


Preparation: 

Cook rice in lightly salted water. Cool down. 

Preheat oven to 180 degrees. 
In baking  tray place the peppers and onions lightly drizzle with olive oil bake for 20 minutes. 
After 15 minutes add the tomatoes. 
Cool down. 
Mix vegetables with rice, crumbled feta cheese, olive oil and basil. 
Season to taste with salt and pepper. 

The salad can be stored for several days in the refrigerator. 

I took my to work ;)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!