13 maja 2014

Sałatka z wędzonym łososiem i szparagami. / Salad with smoked salmon and asparagus.

Kolejna moja propozycja na idealną sałatkę na lunch.
Tym razem z łososiem, szparagami i  słonecznikiem z dodatkiem sosu musztardowo-jogurtowego.
Smaczna, zdrowa i wiosenna a że sezon na szparagi w pełni szkoda nie spróbować !

Poleca się na lunch :D 


Another proposition for the perfect salad for lunch.

This time with smoked salmon, asparagus and sunflower seeds with mustard - yoghurt sauce.
Tasty, healthy, and spring and the season for asparagus fully pity not to try!


Recommended for lunch :D


Składniki : 


* 120 g  szparagów,

* 150 g  sałaty lodowej, podzielonej na kawałki, 
* 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki, 
* 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, 
* 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona, 
* 3 łyżki prażonych  ziaren słonecznika, 
* 120 g  wędzonego łososia, podzielonego na kawałki, 
* 3 łyżki  jogurtu naturalnego / greckiego,
* 1 łyżeczka musztardy, 

* sól, pieprz, 

Ingredients: 


* 120 g asparagus,
* 150 g iceberg lettuce, broken into pieces, 
* 1 red onion, sliced ​​into thin half-slices, 
* 2 pickles, diced, 
* 1 celery stalk, finely chopped, 
* 3 tbsp roasted sunflower seeds, 
* 120 g smoked salmon, cut into pieces,
* 3 tbsp plain yogurt / Greek ,
* 1 tsp mustard, 
* salt, pepper,



Przygotowanie : 

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, wrzuć na lekko osolony wrzątek i  gotuj 5 minut, odcedź, osusz i  pokrój na 3 cm kawałki.

W  malej  miseczce / szklance zmieszaj  jogurt z musztardą ewentualnie dopraw do  smaku solą i pieprzem. 


W dużej  misce zmieszaj, sałatę, cebulę, ogórka konserwowego, selera, słonecznika, szparagi  i  łososia.
Dodaj  sos* i  wymieszaj.

Wcinaj ! 


*Jeżeli  planujesz zabrać sałatkę do  pracy / na uczelnię sos dodaj  chwilę przed jedzeniem. 


Preparation:

Wash asparagus, cut off the woody ends, put into lightly salted boiling water and cook for 5 minutes, drain, dry and cut into 3 cm pieces.

In a small bowl / cup, mix yogurt with mustard and optionally season to taste with salt and pepper.

In a large bowl mix lettuce, onion, cucumber, pickles, celery, sunflower seeds, asparagus and salmon.
Add the sauce and stir *.

Eat!

*If you plan to take a salad to work / college add  sauce just before eating.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!