5 marca 2014

Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami. / Tart with ricotta, spinach and cherry tomatoes.


Przepis na tartę znalazłam w gazetce z Biedronki :P Zrobiłam i wyszła smaczna :D
Jedyny problem był taki, że przepis jest na formę o średnicy 20 cm a moja ma 30 cm... użyłam więc przykrywki od naczynia żaroodpornego :) - udało się :)

Tak więc pyszna i prosta tarta ze szpinakiem do której nie potrzebujesz formy :)


Recipe for the tart I found in newspaper from one of polish shop. :P
I had only problem with tart form... I need form 20 cm diameter and mine is 30 cm ... so I used the lid from a casserole dish :) - succeeded :) 

So, delicious and simple tart with spinach which you don't need a tart form :)



Składniki :

- ciasto

* 120 g mąki,
* 60 g  zimnego  masła,
* szczypta soli,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżka wody,

- nadzienie

* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
* 150 g  szpinaku,
* 2 jajka,
* szczypta soli,
* szczypta rozmarynu,
* 250 g ricotty,
* 30 g  tartego parmezanu,
* pieprz,
* 6-8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połowy,


Ingredients:

- cake

* 120 g flour,
* 60 g cold butter,
* pinch of salt,
* 1 tsp sugar,
* 1 tbsp water,

- filling

* 2 tbsp olive oil
* 2 cloves garlic, finely chopped,
* 150 g fresh spinach,
* 2 eggs,
* pinch of salt,
* pinch of rosemary,
* 250 g ricotta
* 30 g grated Parmesan cheese,
* pepper,
* 6-8 cherry tomatoes, halved,




Przygotowanie :

Mąkę przesiej  do miski  razem z solą i cukrem, dodaj  zimne masło pokrojone w kawałki i  łyżkę wody.
Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i  włóż do  lodówki na 20  minut.

Na patelni rozgrzej  2 łyżki oliwy, dorzuć czosnek i  szpinak - smaż minutę.
Przełóż na sitko do  obcieknięcia i przestygnięcia.
W misce roztrzep dwa jajka, dodaj  szczyptę soli i  rozmarynu, ricottę i  utrzyj  na gładką masę.
Dodaj parmezan i pieprz do smaku.
Zmieszaj z ostudzonym szpinakiem.

Ciasto wyjmij z lodówki, szybko rozwałkuj dopasowując do  formy ( pamiętaj o wyłożeniu brzegów ), nakłuj spód tarty widelcem i  wstaw na 15 minut do  nagrzanego  do  180  stopni piekarnika.
Gdy  ciasto się podpiecze wylej  masę serową, ułóż pomidorki ( rozcięciem do góry ) i  piecz około 30  minut - do  czasu aż masa się zetnie.

Ja podałam tarte z grillowaną piersią kurczaka i  surówką z sosem musztardowym :)
Mniam !!


Preparation:

Flour with the salt and sugar sieve into a bowl, add cut into pieces cold butter and a tablespoon of water.
Quickly knead the dough, shape into ball, wrap in cling film and put in the fridge for 20 minutes.

In a skillet heat the 2 tablespoons of olive oil  add garlic and spinach - cook for a minute.
Transfer to a strainer to dripping and cool down.
Beat two eggs in a big bowl add a pinch of salt and rosemary, ricotta and mash until smooth.
Add parmesan and season with pepper ( to taste ).
Mix with spinach.

Remove the dough from the refrigerator, quickly roll out to  matching shape (remember lining the edges), Prick the bottom of the tart with a fork and put for 15 minutes in the preheated to 180 degrees oven .
Pour the cheese over the tart, place tomatoes (slit side up) and bake for about 30 minutes - until the mass is baked.

I served tart with  grilled chicken breast and mustard sauce salad.



Yum !!

3 komentarze:

  1. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła taką tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ją robiłam :) Tylko trochę zmodyfikowałam proporcje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!