29 marca 2014

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej wg Jamiego Olivera. / Jamie Oliver's skewers with pork tenderlion.

Kolejny już przepis od Jamie'go ( mojego ulubieńca ).
Tym razem pyszne szaszłyki z polędwicy wieprzowej z pieczarkami i cebulą. 

Do zrobienia w jedyne 15 minut :) bardzo smaczne i soczyste ! 

Another recipe from Jamie (my favorite). 
This time delicious pork loin skewers with mushrooms and onion. 

You'll make this in just 15 minutes :) very tasty and juicy!





Składniki : 

* 400 g polędwicy wieprzowej 
* 16 małych pieczarek,
* 1 czerwona cebula, 
* mały pęczek  świeżego rozmarynu, 
* 2 cytryny ( ja użyłam tylko jednej ), 
* 1 łyżka mielonego  kminku, 
* sól, pieprz, 
* oliwa, 
* 1 łyżka płynnego miodu, 
* długie wykałaczki, namoczone w wodzie, 

Ingredients: 

* 400 g pork tenderloin,
* 16 small mushrooms, 
* 1 red onion, 
* small bunch fresh rosemary, 
* 2 lemons (I've used only one) 
* 1 tbsp ground cumin, 
* salt, pepper, 
* olive oil, 
* 1 tbsp clear honey, 
* wooden skewers, soaked in water,



Przygotowanie : 

Polędwice umyj i osusz, pokrój na kawałki o boku 2 cm.
Pieczarki powinny być mniej więcej tej samej wielkości. 

Cebulę obierz i  pokrój w ćwiartki. 
Skórkę z jednej cytryny ( u  mnie z połowy ) zetrzyj i posiekaj razem z liśćmi rozmarynu, zmieszaj z kminkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Mięso, pieczarki i cebulę skrop oliwą a następnie obtocz w przyprawach.

Na wykałaczki nabijaj kolejno składniki ( niezbyt ciasno ). 
Rozgrzej dobrze patelnie grillową, ułóż szaszłyki i lekko przyciśnij. 
Smaż 8 minut obracając co dwie. Kiedy szaszłyki  będą gotowe skrop je oliwą, sokiem z cytryny i miodem i grilluj chwilkę cały czas obracając. 

Preparation:

Wash and dry tenderlion then cut into 2 cm pieces.
Mushrooms should be approximately the same size.
Peel onion and cut into quarters.
Grated zest of one lemon ( I've used only half) and chop together with the rosemary leaves, mix with cumin, pinch salt and pepper.
Meat, mushrooms and onions sprinkle with olive oil and dredge in spices.
Prick meat, mushroom and onion on the skewers (not too tightly).
Heat well grill pan put the skewers and lightly press.
Cook 8 minutes turning every 2. When skewers are ready sprinkle them with olive oil, lemon juice and honey and grill for the moment turning all the time.



1 komentarz:

  1. świetny pomysł, chętnie bym zjadła takiego szaszłyka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!