15 lutego 2014

Najprostsze ciasto ze śliwkami. / The easiest cake with plumes.

 Przepis na to ciasto pojawił się na blogu w zeszłym roku -Ekspresowe ciasto z truskawkami ... tym razem ze śliwkami. 
Aktualnie mamy środek zimy ( chociaż tu u mnie to już wiosna ) więc do  ciasta użyłam mrożonych śliwek ( rozmrożonych ).

Pyszne, szybkie i idealne do kawy  :) 


Recipe for this cake appeared on the blog in the last year - Express cake with strawberries ... this time with plums. 
Currently we have the middle of winter ( I must  say here is spring right now ) so I used frozen plums (thawed). 


Delicious, quick and perfect for coffee :)




Składniki : 

* 1 szklanka cukru, 

* 4 całe jajka, 
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
* 3/4 szklanki mleka, 
* 3 szklanki mąki, 
* 3/4 szklanki oleju, 
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 350 g śliwek, pokrojonych na połówki ( ja kupiłam mrożone ),  

Ingredients: 

* 1 cup sugar, 
* 4 whole eggs, 
* 1 tsp vanilla extract, 
* 3/4 cup milk 
* 3 cups flour, 
* 3/4 cup oil, 
* 2 tsp baking powder, 

* 350 g plums, halves (I bought frozen),



Przygotowanie : 

W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem przez 3 minuty. 
Dodaj ekstrakt waniliowy, szklankę mąki i połowę mleka, zmieszaj.
Dosyp pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olej, zmiksuj na gładką masę. 
Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką, wylej i równo rozprowadź przygotowane ciasto, ułóż śliwki ( skórką w stronę ciasta ) . 
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut.
Ostudź i  posyp cukrem pudrem. 

Preparation: 

In a large bowl, blend the eggs with the sugar for 3 minutes. 
Add the vanilla extract, flour and half a glass of milk, mix. 
Sprinkle over the remaining flour, baking powder, milk and oil, blend until smooth. 
A large baking tray lay off the baking paper or grease with butter and a rash flour, pour and evenly spread dough, place the plums (peel toward dough). 
Put cake in to preheated to 180 degrees oven and bake for about 40 minutes. 

Cool down and sprinkle with icing sugar.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!