7 lutego 2014

Kurczak tikka masala. / Tikka masala chicken.

Jakiś czas temu odkryłam, że lubię indyjskie jedzenie :) nawet  bardzo!
Dostałam też książkę Jamie'go Olivera "Każdy może gotować" w której znalazłam kilka przepisów na łatwe curry :) Wszystkie, które do tej pory przygotowałam były pyszne.
Tym razem tikka masala, chyba moje ulubione :) w dodatku proste i szybkie :)
Przepis pochodzi z "Każdy może gotować" str. 82. 


Some times ago I found out that I like Indian food :) even very much! 
I also got Jamie Oliver's book "Ministry of food" in which I found several recipes for easy curries :) All that I prepared so far were delicious. 
This time tikka masala, probably my favorite :)also quick and easy :)

Recipe comes from "Ministry of food" page 82.




Składniki :                                                                                    ( 4-6 porcji )

* 4 piersi z kurczaka, pokrojone w 2cm paski, 
* 2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki, 
* 1 papryczka chili, posiekana w cienkie plasterki, 
* kawałek  imbiru  wielkości  kciuka, obrany i pokrojony  w cienkie plasterki, 
* mały pęczek  kolendry, posiekane, kilka listków zostawionych do dekoracji, 
* 2 łyżki oleju  arachidowego, 
* łyżka masła, 
* 140 g  pasty tikka masala, 
* sól, pieprz, 
* 400 g  pomidorów w puszce, 
* 400 ml mleka kokosowego, 
* 6 łyżek  jogurtu naturalnego, 
* garść płatków migdałowych, do dekoracji, 
* 1 cytryna, 

Ingredients:                                                                                        (4-6 servings) 

* 4 chicken breasts, cut into 2cm strips,
* 2 medium onions, cut into half-slices, 
* 1 chilli, chopped into thin slices, 
* thumb-sized piece of ginger, peeled and cut into thin slices, 
* small bunch coriander, chopped, a few leaves left for decoration, 
* 2 tbsps peanut oil, 
* 1 tbsp butter 
* 140 g tikka masala paste, 
* salt, pepper, 
* 400 g canned tomatoes, 
* 400 ml coconut milk, 
* 6 tbsp natural yogurt, 
* handful flaked almonds, to decorate,
* 1 lemon,



Przygotowanie :

Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzej dwie łyżki oliwy i  łyżkę masła, dodaj cebulę, chili, imbir i łodyżki kolendry. Smaż 10 minut, dodaj  pastę tikka masala, zmieszaj  dokładnie a następnie dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj pomidory z puszki i mleko koksowe a także 400 ml  wody ( ja dałam 250 ), zamieszaj i  gotuj 20  minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, dopraw do  smaku solą i pieprzem


Podawaj z jogurtem naturalnym, płatkami  migdałowymi i kawałkiem cytryny. 


Preparation:

Heat oil in a deep pan add tablespoon butter, onion, chilli, ginger and coriander stalks. Cook 10 minutes, add the tikka masala paste mix thoroughly and then add the chicken strips, season with salt and pepper.
Pour canned tomatoes, coconut milk and 400 ml of water (I gave 250ml ), stir and cook covered for 20 minutes. If necessary add a little bit of water, season to taste with salt and pepper.


Serve with yoghurt, almonds and a piece of lemon.





3 komentarze:

  1. Jakiej pasty Tikka Masala najlepiej uzyć ? Prosiłbym odp. na maila :) Z góry bardzo dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam Twojego maila wiec pisze tutaj.

    Ja uzywam tej ktora poleca Jamie - firmy Patak's ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!