25 lutego 2014

Jednogarnkowy gulasz z łopatki z ziemniakami. / One pot pork shoulder stew with potatoes.

Dziś mam dla Was przepis na jednogarnkowy  gulasz  z ziemniakami.
Jest  świetny w smaku i przygotowaniu -robi się praktycznie sam :) no i  zmywania mało a ja nie cierpię zmywać :/ ( niestety  w obecnym mieszkaniu nie mam miejsca na zmywarkę ). 


Tak więc... składników mało, prosty i  smaczny  ! 

Today I have for you a recipe for one pot stew with potatoes. 
It's great in taste and preparation - stew is almost cooks itself :) and ont much to clean after, I hate dishwashing :/ (unfortunately in the current apartment I don't have room for a dishwasher). 


So ... few ingredients, simple and tasty!



Składniki :  ( 4 porcje ) 

* 750 g łopatki wieprzowej, 
* 2 łyżki  oleju, 
* 2 łyżeczki  słodkiej papryki, 
* 1/2 łyżeczki  pikantnej  papryki, 
* 2 ząbki  czosnku, drobno posiekany,
* 2 łyżki natki pietruszki, 
* 1 kostka rosołowa, ( ja użyłam dwóch  domowej roboty ),
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziela angielskie, 
* 4 ziarenka pieprzu, 
* 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki,
* 4 duże ziemniaki, obrane i  pokrojone na 4, 
* sól, pieprz, 

Ingredients: (4 servings) 

* 750 g pork shoulder, 
* 2 tbsp of oil, 
* 2 tsp sweet paprika, 
* 1/2 tsp hot paprika, 
* 2 cloves garlic, finely chopped, 
* 2 tbsp fresh parsley, 
* 1 stock cube, (I've used two homemade), 
* 1 bay leaf, 
* 2 allspice, 
* 4 peppercorns, 
* 1 large onion, cut into half-slices, 
* 4 large potatoes, peeled and cut into  4, 
* salt, pepper,



Przygotowanie : 

Mięso  z łopatki  pokrój  w dużą kostkę ( 2 cm ).
W misce zmieszaj olej, słodką i ostrą paprykę, czosnek i  natkę pietruszki, dokładnie obtocz w tym mięso i  odstaw do  lodówki  na minimum godzinę ( najlepiej  na noc ).
Rozgrzej dużą patelnie i podsmaż mięso.
W między  czasie w garnku zagotuj szklankę wody  z kostką rosołową, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
Gdy  mięso  będzie złociste przełóż je do  garnka i  duś na wolnym ogniu.
Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż chwilę, dodaj  trochę wody i  przelej  wszystko  do garnka.
Przykryj  i  duś na wolnym ogniu  od czasu  do  czasu  mieszając aż mięso  zacznie robić się miękkie ( mniej  więcej  godzinkę ).
Ziemniaki dodaj  do  mięsa, gotuj na wolnym ogniu do czasu  aż będą miękkie ( około  15 minut ).
Dopraw do  smaku  solą i  pieprzem, podawaj  z ulubioną surówką :D 


Preparation: 

Meat from the shoulder cut into large cubes (2 cm). 
In a bowl mix oil, sweet and hot peppers, garlic and parsley, carefully dredge meat and leave in the fridge for at least an hour (preferably overnight). 
Heat a large frying pan and fry the meat. 
Meanwhile in a saucepan boil a cup of water with a stock cube, bay leaf, allspice and pepper. 
When the meat is golden transfer to the pot and simmer gently. 
In a frying pan toss chopped onion and fry a while, add some water and pour everything into the pot. 
Cover and simmer gently stir from time to time until meat starts to make a soft (about an hour). 
Add potatoes to meat, simmer until they are soft (about 15 minutes). 
Season to taste with salt and pepper and serve with your favorite salad :D

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam prawie wg tego przepisu, zamiast kostki rosołowej dałam kostkę mięsną i dodałam marchewkę w kostkę pokrojoną ( ziemniaki też w kostkę w większej ilości) ale wyszło pyyycha i właśnie tak obiad był zaplanowały na dwa dni a zniknął już przy pierwszych talerzach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było wyśmienite, niedługo powtórka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!