12 lutego 2014

Burrito!


Ostatnio  podzieliłam się z Wami przepisem na guacamole idealne, dziś jeden ze sposobów na jego wykorzystanie :) - BURRITO !!
Burrito - mięsny  farsz ( często  z ryżem ) zawijany w pszennej  tortilli :)
Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu  a wszystko  jest  pyszne ! 
Idealnym dodatkiem będzie guacamole i jogurt  naturalny z tabasco ;) 


Mięso, którego  nie wykorzystacie możecie przerobić na ekspresowe chili con carne i  jutro  pokaże Wam jak  to zrobić :D 
Recently I shared with you recipe for the perfect guacamole, today one of the way to use it :) - BURRITO! 

Burrito - meat stuffing (often with rice) wrapped in flour tortillas :) 
Preparation doesn't take a lot of time and everything is delicious! 
Perfect addition is guacamole and natural yoghurt with a little bit of Tabasco ;) 

Meat, which you don't use, you can make over to express chili con carne and tomorrow I'll show you how to do it ;D




Składniki :  (na około 8 porcji)

* 2 łyżki  oliwy, 
* 1 duża cebula, posiekana w kostkę, 
* 2 ząbki czosnku, posiekane,
* 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki, 
* 400g mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego, ale wołowina i mieszane też jest ok ), 
* 2 kolorowe papryki, pokrojoną w dużą kostkę, 
* puszka ( 400g ) krojonych pomidorów, 
* puszka ( 400g ) czerwonej fasoli, odsączonej, 
* 2 łyżeczki  słodkiej papryki, 
* szczypta kminku, 
* 3 łyżeczki  suszonego  oregano, 
* pieprz, 
* płatki  chili ( ilość w zależności od Twoich upodobań ), 
* 150 g jogurtu  naturalnego, 
* 1/2 łyżeczki  tabasco  lub czegoś podobnego, 
* 8 placków tortilli ( u  mnie pełnoziarniste ), 

* gaucamole - przepis znajdziecie tutaj :) 


Ingredients: (for approximately 8 servings) 

* 2 tbsp oil,
* 1 large onion, finely chopped,  
* 2 garlic cloves, finely  chopped, 
* 1 chili, sliced, 
* 400g mince meat (I used pork, but beef or mix is ok) 
* 2 colored peppers, cut into large cubes, 
* can (400g) chopped tomatoes, 
* can (400g) of red beans, drain, 
* 2 tsp sweet paprika, 
* pinch of cumin, 
* 3 tsp dried oregano, 
* pepper, 
* chili flakes (the amount depending on your taste) 
* 150 g natural yoghurt, 
* 1/2 tsp Tabasco sauce or something similar, 
* 8 tortillas  (i used whole wheat) 

* Gaucamole - recipe here 


Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj  posiekaną cebulę i  podsmaż do  czasu  aż zmięknie.
Dodaj  czosnek, mięso i smaż przez około 10  minut.
Następnie na patelnie dodaj pokrojone papryki i przyprawy, smaż przez 5 minut.  

Wlej pomidory, dokładnie zmieszaj i chwilę pogotuj na wolnym ogniu. 
Dodaj fasolę, zmieszaj i  dopraw do  smaku. 

Jogurt naturalny  zmieszaj  w miseczce z tabasco. 

Tortille zagrzej na patelni lub w mikrofalówce. 

Na każdą tortillę nałóż kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki farszu  z mięsa i  łyżkę guacamole.
Wierzch i dół zawiń do środka a następnie zroluj  lub złóż na pół. 


Smacznego ! 



Preparation:

Heat oil on pan add chopped onion and sauté until softened.
Add garlic and meat and cook for about 10 minutes.
Then add chopped peppers and spices, cook for 5 minutes.
Pour the tomatoes, mix thoroughly and simmer for a while.
Add beans stir and season to taste.

In a bowl mix natural yoghurt with Tabasco.

Warm tortillas on frying pan or in the microwave.

On each tortilla put heaped tbsp plain yogurt, 3-4 tbsp of stuffing with meat and a spoonful of guacamole.
The top and bottom of tortilla wrap  inside and then roll it up or fold in half.

Enjoy it!



4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!